Bavte se s námi

Léčivé byliny

Alena Tomsová  31.01.2005 20:10
Šťavel, šťovík

ŠŤAVEL – lesní jetelíček

Šťavel kyselý známe z lesa jako příjemně nakyslý "jetelíček". Jeho listy jsou skutečně podobné plazivým jetelům. Z jara nebo na podzim sbíráme jeho jemné listy a čerstvé je přidáváme do pokrmů v malém množství.

Je to vitaminosní rostlina – má více než 2x vitaminu C než citróny, něco bílkovin, sacharidů, také enzymy a z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor aj. Obsahuje také kyselinu šťavelovou, ale podáváme–li jej do pokrmů spolu s mléčným výrobkem, tak se v dávce 2 lžic na osobu neprojeví.

Šťavel používáme do pokrmů, kde je jeho kyselost příjemná – do mléčných, houbových a zeleninových omáček, do polévek, do salátů, do bramborových pokrmů apod.

Šťavel je léčivá rostlina – čaj z čerstvých listů snižuje horečku a žvýkání listů pomáhá při zánětech dásni.

ŠŤOVÍK – planá zelenina

Jedna z nejznámějších planých zelenin vedle kopřivy je šťovík. Však byl také prošlechtěn a ve Francii je oblíbenou zeleninou k telecímu a jehněčímu masu a k rybám. Ještě dnes se i na Slovensku připravuje jehněčí ragú se šťovíkem. Staří Řekové a Římané využívali ve své kuchyni šťovík pro jeho kyselost a také k tučnějším pokrmům, což se projevovalo i ve staré evropské kuchyni. Dodnes je známo, že maso zabalené před přípravou v čerstvých šťovíkových listech křehne a rychleji při dušení měkne. Šťovíků je mnoho druhů. Nejčastěji sbíráme šťovík kyselý, což je větší luční šťovík, šťovík menší rostoucí na úhorech a sušších místech. Vydatnější je šťovík luční a jeho listy sbíráme od dubna i během léta.

Listy obsahují sacharidy, třísloviny, silice, z vitaminů hlavně provitamin A a vitamin C (opět více než v citronech). Šťovík obsahuje i kyselinu šťavelovou, ale o polovinu méně než rebarbora. Další složky jsou třísloviny, silice, vápník, draslík, železo, mangan aj. Šťovík působí močopudně, stimuluje činnost jater, ale pro nemocné s kameny v ledvinách není šťovík vhodný.

Používáme ho za čerstva do kyselých polévek, omáček, přidáváme do špenátu, salátů a pomazánek.

2 šálky najemno nakrájených šťovíkových listů podusíme na 2 lžících másla asi 10 minut na mírném ohni. Přeléváme tím pak na talíři maso nebo rybu.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.