TRNKA – pravděpodobně prapředek dnešních slivoní
Na podzim dozrávají na známých trnitých keřích modročerné kulaté plody – peckovice trnky. Trnka obecná je keř suchých míst. Plody trnky sbírali už lidé v mladší době kamenné. Plody i květy trnky jsou léčivé. Plody působí proti průjmům, žaludečním potížím a chorobám močových cest. Čaj z květů se pije při nachlazení.
Plodem je modročerná peckovice, která obsahuje jednoduché cukry, velmi mnoho tříslovin (svíravá chuť), vitaminu C o něco méně než citrony, mnoho rutinu, dále provitamin A a vitaminy skupiny B. Dalšími složkami jsou ovocné kyseliny, rostlinná barviva, pektin, hodně vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu aj.
Čerstvé trnky se prakticky nedají jíst, až po přemrznutí. Většinou se přidávají do „divokých kompotů“ z jahod, borůvek, planých třešní apod. Tyto kompoty se skvěle hodí ke zvěřině a „svíčkové“. Jinak se připravuje trnkový likér, trnkové víno. Čaj se připravuje spařením dvou lžiček sušených květů na šálek.
Naložené trnky: 1 kg trnek, 500g cukru, bílé víno.
Dobře vyzrálé trnky vrstvíme do malých skleniček. Jednotlivé vrstvy prosypeme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem (může být i jablečné nebo rybízové). Uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 min. při 85°C. Podáváme jako přílohu ke zvěřině.
TOMEL – (kaki, sharom, kurma)
Jeho domovem je Čína a Japonsko. Plod se rozřízne a jí lžičkou. I když vypadá jemná dužina jako rajče, chutí připomíná spíš meruňku. Zralost poznáme podle toho, že se poddává tlaku prstů. Nejchutnější je měkký, pevně vyzrálý.
Exotické plody mají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Zároveň rychle zásobí tělo energií, aniž by je zatížily kaloriemi a tuky. Posilují imunitní systém, jsou bohaté na vlákniny. Tím, že obsahují mnoho vody, mohou výrazně přispět k naplnění denní potřeby tekutin.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |