TŘEŠNĚ – sladké červené kuličky lákající ptáky, děti i dospělé jsou zdravé
Málokdo dokáže v létě odolat šťavnatým červeným bobulím – třešním. Pocházejí pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a lidé si k nim našli cestu už ve 12. století.
Bohatství uvnitř: v plodech třešní je sice málo vitamínů C, E a vitamin skupiny B, zato mají vyšší obsah železa, vápníku, hořčíku, fosforu a dále bóru. Jsou také poměrně bohatým zdrojem jódu a obsahují třísloviny.
Mají silnou schopnost bobtnat, a to i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho najednou, a zvláště ne zapíjet je vodou.
Jsou prospěšné: dělí se na několik druhů. Chrupky mají pevnou dužinu a srdcovky měkkou. Obsahují 82% vody a 12 i více % cukru. Tmavé druhy třešní pomáhají snižovat krevní tlak. Velmi prospěšné jsou při neurózách a žaludečních potížích. Trápí–li vás zácpa, snězte hrst těchto sladkých bobulí na lačný žaludek a je po problému. Zlobí vás dítko s jídlem? Třešně dokáží vrátit chuť komukoli. Prospěšné jsou i při chudokrevnosti. Z třešní se připravují moučníky, kompoty, džemy, mošty, dají se kandovat.
"Za ouška dám ti třešně místo náušnic," říká básník. Plody třešní jsou tedy nejen půvabné, ale spolehlivým příspěvkem ke skvělé letní náladě.
Do nálady nás dostanou díky vydatnému množství stopového prvku zinku. Zahánějí i bolesti hlavy. Naše babičky dobře věděly, že při bolestech hlavy pomohou peckovice. V současné době tuto zdravou zásadu ověřili lékaři: zhruba dvacet třešní zkonzumovaných během dne zabere prý stejně účinně jako tableta aspirinu. Příčinou tohoto zázraku je červené rostlinné barvivo anthocyanin, které účinně zbavuje křečí.
Cyaniny navíc zažehnají komplikace s dásněmi, neboť brání tvorbě bakteriálních povlaků (plak). Trpíte–li zvýšenou citlivostí zubních krčků nebo krvácením dásní, jezte často třešně a višně.
Nejen plody, ale i pecky mohou pomoci, neboť jsou ideálním zásobníkem tepla. Usušte si hrst třešňových pecek a zašijte do plátěného pytlíku. Funguje jako přírodní termopoduška. Jakmile dáte sáček s třešňovými peckami krátce do mikrovlnky, získáte jemný zdroj tepla. Položíte–li si ho na břicho, bolest pomalu mizí. V chladném období roku teplá poduška skvěle zahřeje prochladlé ruce. Třešně jsou využívány i v kosmetice: dehydrují buňky, čisti krev a napínají vaziva. Účinné složky obsažené v ovoci zničí škodlivé enzymy, které přispívají ke stárnutí pokožky. Pokud se děti nemohou nabažit čerstvých třešní, klidně jim je dovolte. Peckoviny obsahují kyselinu křemičitou, která podporuje mozkové funkce.
Třešňový koláč z tvarohového těsta:
Dva hrnky polohrubé mouky a dva hrnky hladké či špaldové mouky smícháme se sáčkem kypřícího prášku. Ušleháme 1 hrnek oleje s jedním hrnkem měkkého tvarohu. Vše dáme do mísy, přisypeme citrónovou kůru, trochu kurkumy, prohněteme a nalijeme na vymazaný plech. Navrch poskládáme velké a pevné třešně. Pečeme asi 30 – 40 min. do zlatova.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |