Bavte se s námi

Abeceda léčivých rostlin

Alena Tomsová  04.09.2005 22:13
Tomel, Tykev

TOMEL – exotické ovoce

Podobá se rajčeti – kaki neboli tomel či churma je v Japonsku nejoblíbenější hned po citrusech a jablkách. Tomel japonský roste na Východě a má velké množství kultivarů. Plody se k nám dovážejí nejčastěji z Japonska, ale i z Číny a Kalifornie. Dnes jsou běžně v nabídce prodejen s ovocem. Ovoce se češe trpké a nechutné, aby sneslo kilometry transportu. Plody se při dopravě nesmí otlačit. Pokud se tomel při pokojové teplotě nechá na omak změknout, což může trvat i 2 týdny, je připraven ke konzumaci. Plod se rozřízne a dužina se pokape citrónovou šťávou a pak se vybírá malou lžičkou. Tomel chutí připomíná vyzrálou meruňku s jemnou karotkou a je velmi sladký, voní po vanilce. Doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami, dužina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20% cukru. Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný. Chutná v ovocných salátech, kde jej můžeme pokapat rumem.

TYKEV – zeleninový druh pro kuchyň i zavařování

Tykev neboli dýně snáší lépe chladnější počasí než okurky, vyžaduje slunnou polohu a dostatek živin a vláhy. Často se pěstuje na kompostu.

Z plazivých odrůd "Goliáš" dorůstá až do 60 kg, má oranžovou dužinu a hodí se kompotování.

Z keříčkových odrůd se pěstuje "Kveta" – zelenavě bílá odrůda. Je to zelenina vhodná ke sklizni, když jsou plody těžké 1 až 2 kg (aby rostly ještě další plody).

Dále se pěstují patisony, u nichž sklízíme ještě zelenavé diskové plody jako zeleninu.

Plody tykví mají rozličné tvary a rozměry. Mohou být kulaté, zploštělé, vejčité, válcovité, talířovité, hruškovité apod. Barva plodů bývá žlutá, oranžová, krémová, zelená apod.

Tykev obsahuje 90% vody, některé odrůdy mají vysokou vitaminovou hodnotu. U tykví s oranžovou dužinou se vyskytují odrůdy s vysokým množstvím provitaminu A. Bělomasé tykve obsahují karotenu málo. Dále obsahují vitaminy Bl a B2, kyselinu nikotinovou, pantotenovou. Jejich výživná hodnota není vysoká, ale je to dietetická zelenina, která se uplatní v redukčních dietách.

V kuchyni můžeme tykev vařit, připravovat z ní placky na způsob bramboráku, obalované smažit, zapékat, vařit z ní polévky, kompoty, plnit nebo udělat koláč.

V kosmetice má použití podobně jako okurka.

Tykvák – placka na způsob bramboráku

1 kg tykve, 2 vejce, 120g mouky, trochu mléka, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř, kmín, sůl, tuk na smažení

Oloupanou mladou tykev nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme rozšlehaná vejce, sůl, mouku, podle potřeby mléko, aby těsto nebylo tuhé, česnek, koření.

Dobře promícháme. Do tuku rozehřátého na pánvi klademe lžící hromádky, které rozestřeme vidličkou na placičky a opečeme po obou stranách. Do těsta můžeme přidat nakrájenou uzeninu nebo škvarky.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.