Bavte se s námi

Léčivé byliny (pole, luka, lesy, ...)

Alena Tomsová  06.02.2006 18:12

VIŠEŇ –lahodné ovoce

U nás rostou zplanělé višně na stráních a rozmnožují se kořenovými odnožemi. Jejich plody lze využívat stejně jako kulturní odrůdy. Kulturní odrůdy dělíme na pravé višně a ty na kyselky s barevnou šťávou a amarelky se světlou šťávou. Dále na sladkovišně a ty na skleňovky s nebarvící šťávou a vlastní sladkovišně se šťávou barevnou. Višně kvetou později než třešně, mívají proto jistější úrodu. Mají menší nároky na půdu než třešně.

Višně obsahují poměrně mnoho ovocných kyselin – 1,5 % (jablečnou, citronovou, jantarovou, salicylovou aj.), dále vitaminy, velmi málo bílkovin. Ve višních jsou dále enzymy, cenné minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor), kolem 84% vody, 3% cukru, pektin a další látky.

Višně využíváme k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů, kompotů nebo džemů. Často je mícháme s méně výrazným ovocem. Pečeme z nich moučníky, můžeme je i sušit. Višňový mošt poněkud snižuje horečku.

Domácí višňovka:

Omyté višně zbavené stopek vsypeme do větší láhve, zalijeme lihem, přidáme koření a uzavřeme zátkou. Láhev postavíme na okno na slunce. Po 3 týdnech višně přes plátno scedíme a do výluhu přilijeme vychladlý cukrový sirup (cukr svařený s vodou). Dobře promícháme a necháme ještě týden uležet.

Domácí višňovku podáváme jako likér.

(1,5 kg višní, ? l čistého lihu, ? kg cukru, 1 litr vody, 1 vanilka, kousek skořice, 5 hřebíčků).

Višně sterilované ve vlastní šťávě (pro diabetiky):

Opláchnuté višně zbavíme stopek a setřásáme do sklenic, stříkneme je vodou, upevníme víčka a sklenice sterilujeme 30 minut při 85°C.

Višně použijeme do knedlíků, na koláče z kynutého těsta bez cukru, do pohárů, na pudinky, do bowle bez cukru.

Višňový džem:

Na 1 kg odpeckovaných višní 700 g cukru a balíček petózy.

Višně povaříme, pak přidáme čtvrtinu cukru a petózu a vaříme ještě 20 minut. Pak postupně dodáme zbytek cukru a vaříme do zhoustnutí. Horký džem naplníme do malých skleniček a uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme 10 minut při 95°C. Višně můžeme míchat s třešněmi příp. s jahodami.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.