VIŠEŇ –lahodné ovoce
U nás rostou zplanělé višně na stráních a rozmnožují se kořenovými odnožemi. Jejich plody lze využívat stejně jako kulturní odrůdy. Kulturní odrůdy dělíme na pravé višně a ty na kyselky s barevnou šťávou a amarelky se světlou šťávou. Dále na sladkovišně a ty na skleňovky s nebarvící šťávou a vlastní sladkovišně se šťávou barevnou. Višně kvetou později než třešně, mívají proto jistější úrodu. Mají menší nároky na půdu než třešně.
Višně obsahují poměrně mnoho ovocných kyselin – 1,5 % (jablečnou, citronovou, jantarovou, salicylovou aj.), dále vitaminy, velmi málo bílkovin. Ve višních jsou dále enzymy, cenné minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor), kolem 84% vody, 3% cukru, pektin a další látky.
Višně využíváme k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů, kompotů nebo džemů. Často je mícháme s méně výrazným ovocem. Pečeme z nich moučníky, můžeme je i sušit. Višňový mošt poněkud snižuje horečku.
Domácí višňovka:
Omyté višně zbavené stopek vsypeme do větší láhve, zalijeme lihem, přidáme koření a uzavřeme zátkou. Láhev postavíme na okno na slunce. Po 3 týdnech višně přes plátno scedíme a do výluhu přilijeme vychladlý cukrový sirup (cukr svařený s vodou). Dobře promícháme a necháme ještě týden uležet.
Domácí višňovku podáváme jako likér.
(1,5 kg višní, ? l čistého lihu, ? kg cukru, 1 litr vody, 1 vanilka, kousek skořice, 5 hřebíčků).
Višně sterilované ve vlastní šťávě (pro diabetiky):
Opláchnuté višně zbavíme stopek a setřásáme do sklenic, stříkneme je vodou, upevníme víčka a sklenice sterilujeme 30 minut při 85°C.
Višně použijeme do knedlíků, na koláče z kynutého těsta bez cukru, do pohárů, na pudinky, do bowle bez cukru.
Višňový džem:
Na 1 kg odpeckovaných višní 700 g cukru a balíček petózy.
Višně povaříme, pak přidáme čtvrtinu cukru a petózu a vaříme ještě 20 minut. Pak postupně dodáme zbytek cukru a vaříme do zhoustnutí. Horký džem naplníme do malých skleniček a uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme 10 minut při 95°C. Višně můžeme míchat s třešněmi příp. s jahodami.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |