ZÁZVOR – koření s tradicí, pomáhá zejména proti nevolnosti a při trávení
Zázvor je jedno z nejstarších koření, které se pěstuje v tropické Asii přes 3000 let. V plané podobě dnes již není znám. Rostliny se dostaly do Středozemí pravděpodobně díky Féničanům.
Rostliny jsou vytrvalé, podobné našemu rákosu nebo kosatcům. V půdě rostou kořeny s bizarními dužnatými oddenky. Zázvorník se pěstuje z řízků v lehkých písčitých půdách s dostatkem vláhy. Po odkvětu se sbírají zdužnatělé kořenové oddenky. Oddenky se loupou, nakrájejí a usuší. Podle způsobu zpracování se rozlišuje zázvor čerstvý, loupaný v plátcích, mletý na prášek, proslazovaný a konzervovaný.
Zázvorová chuť je příjemně štiplavá, nasládlá s výrazným aroma. V Asii se používá hlavně syrový, v Evropě sušený. Ochucují se jím masité pokrmy, perníky, sušenky. Přidává se do piva i limonád, vín a vermutů. Účinné látky obsažené v zázvoru podporují trávení a slouží jako prevence proti nachlazení. Zázvorový čaj s medem prohřeje tělo a zlepší krevní oběh. Kandovaný zázvor přináší úlevu při cestovní nevolnosti. Rovněž působí proti trombóze a snižuje hladinu cholesterolu.
Čaj: zázvor připravený jako čaj působí při žaludečních nevolnostech a pomáhá proti stresu.
Z hlízy zázvoru odkrojíme 3 plátky, vložíme je do hrnce s polévkovou lžící medu a několika hřebíčky, přidáme litr vody a krátce povaříme. Sejmeme z plotny, přidáme trochu pelyňku a několik kuliček černého pepře. Necháme vychladnout, scedíme a pijeme 1 šálek vlahého nálevu 3x denně.
Cestou do práce můžeme místo žvýkačky zkusit žvýkat kandované kousky ,zázvoru.
Babiččiny zázvorky: 6 vajec, ? kg hrubé mouky, ? kg hladké mouky, 400 g práškového cukru, 4 lžíce tuku, 25 g mletého zázvoru, 20 g amonia
Postup: Těsto zpracujeme večer, vyválíme na výšku 3mm a vykrájíme tvary. Plechy vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme včelím voskem. Zázvorky rozložíme na plechy a necháme do rána oschnout. Druhý den je otočíme lícem dolů a v troubě upečeme. Pokud se postup nedodrží, zázvorky ztratí tvary nebo "nevyskočí".
ZEMĚŽLUČ – hořký balzám
Díky hojivým účinkům byla zeměžluč ceněna již v antice, a to i přesto, že chutnala hořce. Ve středověku se stala téměř všelékem. Hojila tělesné neduhy a především sloužila k odpuzování duchů a démonů. Dodnes má v přírodní medicíně významné postavení.
Při problémech s tvorbou žaludečních šťáv se pije šálek neslazeného čaje po jídle. Žaludeční kořalka zase posiluje chuť k jídlu a zažívání. Do ? l 70% alkoholu dáme 8 lžic sušené byliny a necháme 10 dní odstát. Scedíme přes látku a nakapeme 20 kapek na 1 kostku cukru nebo je rozpustíme ve sklenici vlažné vody.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |