zázračná síla obyčejné zeleniny, zeštíhluje a uzdravuje
Pěstování a konzumace zelí jsou staré jako lidstvo samo. Tady jako i jinde platí úsloví "již ve starém Římě". Avšak je pravda, že podle archeologů techniku mléčného kvašení zelí ovládali nejen v Římě, ale i v Číně. Vždyť dnes patří Čína k největším pěstitelům této zeleniny na světě vůbec. Vyskytuje se tu i nejvíc druhů, nejenom u nás známé zelí hlávkové, ale i pekingské, špičaté anebo čínské, pak–čoi, podobné spíše mangoldu nebo špenátu.
Bílé zelí – udrží zimní tuk a nachlazení v uctivé vzdálenosti
Vědci zjistili, že stejně jako bílé zelí, také špičaté zelí a růžičková kapusta obsahují všechny vitaminy potřebné v zimním období. Jedno zelné jídlo týdně dodá tělu odpovídající nutnou obranyschopnost. Bílé zelí se také považuje za vynikající zeštíhlující prostředek – jeho vysoký obsah draslíku má totiž odvodňující účinky.
Když se bílé zelí zpracuje na kysané, jeho účinky se ještě zesílí – zejména když je jíme syrové. Povzbuzuje trávení a odvodňuje, takže se z těla vylučují škodlivé látky. K výrobě kysaného zelí se používají odrůdy s velkými hlávkami, které mají jemné aroma a zároveň vysoký obsah ovocného cukru. Vitaminy se v zelí zachovají a ovocný cukr se proměňuje v kyselinu mléčnou. Vláknina a bakterie kyseliny mléčné povzbuzují střevní flóru a podporují trávení. Kysané zelí vydrží velmi dlouho i bez konzervačních látek (ve sklenici nebo plechovce až 4 roky).
Červené zelí – jeho tajemství je v barvě
Fialové zbarvení dávají červenému zelí tzv. antokyany. Ale nejen to: tyto látky bojují proti nebezpečným volným radikálům, zabraňují předčasnému stárnutí a pomáhají předcházet rakovině. Toto zelí obsahuje draslík, ale i hořčík, který chrání před depresemi. Když sníte červené zelí syrové jako salát, potom fosfor v něm obsažený ještě více povzbudí látkovou výměnu a tím i hubnutí.
Zelí jedli námořníci, aby předešli kurdějím, ale už Pythagoras ho doporučoval k léčbě nervových poruch. Staří Egypťané si ho vážili tak, že k jeho poctě postavili chrám, a ve starém Římě bylo zelí považováno za všelék. Senátor Cato prý dokonce řekl, že Římané mohou právě jemu poděkovat za to, že vydrželi šest století bez lékařů. Ve 20. století bylo předmětem celé řady výzkumů, které potvrdily vše, co o něm kdysi tvrdily staré báby kořenářky. A dnes?
Místo kávy zelí aneb co také osvěží.
Pokud si myslíte, že vás povzbudí jedině šálek silné kávy, pak můžete vyzkoušet i něco jiného. Hodně energie vám dodají zeleninové saláty, zejména ty se zelím.
Zelný salát s křenem: ? kg červeného zelí na nudličky osolíte a promnete. Přidáte 2 nastrouhaná jablka, zakapete citrónovou šťávou a olivovým olejem, dochutíte cukrem a vmícháte lžíci nastrouhaného křenu. Nechte alespoň 2 hodiny rozležet a pak podávejte.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |