obiloviny jsou nenahraditelné nejen pro každodenní chleba, můžeme je upravovat i jinak. Obilí a výrobky z něj patří již po tisíciletí k základům výživy lidstva na celém světě. Odrůdy obilí patří botanicky do čeledi trav a pěstují se dnes přibližně na 75% celosvětového množství orné půdy.
Pšenice – celosvětově nejdůležitější obilovina pro výrobu chleba, bohatá na vitamin E, železo, zinek. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a řady A. Díky lepku má vynikající pečící vlastnosti.
Oblibu si v poslední době získávají bulgur a kuskus. Bulgur jsou šrotovaná loupaná zrna pšenice, předvařená, označují se také jako pšeničné kroupy. U kuskusu se jedná o kuličky pšeničné krupice, předvařené ve vodní páře.
Ječmen – se pěstuje především kvůli výrobě piva. Zpracovaný na mouku jej nelze použít na pečení, pouze smíchaný s jinými moukami. Nejznámější jsou ječné kroupy.
Ječmen obsahuje 10% bílkovin, škrob, málo tuků, hodně draslíku, železa, fosforu, jakož i vitaminy skupiny B (niacin) a vitamin E.
Oves – ovesná zrna jsou bohatá na esenciální mastné kyseliny a mají příznivé účinky na hladinu cholesterolu v krvi. Velmi zdravé jsou ovesné vločky. Nelisovaná, nakrájená zrna se nacházejí v ovesných kroupách.
Vykazuje i značné množství draslíku, železa, křemíku, zinku, manganu a také vitaminů B1 a E.
Jáhly – jsou hlavní potravinou obyvatel afrických zemí. Minerální látky a kyselina křemičitá mají pozitivní účinky na pokožku, vlasy a vaziva. Oloupaná celá zrna lze vařit jako rýži. Specializované obchody nabízejí i jáhlové vločky.,
Jáhly obsahují vitaminy B1, B2, A, C. Dále draslík, vápník, magnezium, kyselinu křemičitou, sodík, fluor a železo.
Po ovsu jsou nejbohatší na tuky a. bílkoviny.
Žito – mouka umletá ze žita má tmavší barvu než pšeničná. Chléb a rohlíky ze žitné mouky mají výraznější chuť. Často bývá do mouky přimícháván žitný šrot. Ze žita se peče knäckebrot. V historicky nejmladším druhu obilovin je uloženo hodně vitaminu E, železa a zinku (při každém stupni zpracováni ztrácí zrno na hodnotě). Přesto je bohaté na jodid, kyselinu křemičitou, fosfor a selen.
Pohanka – je velmi cenná vysokým obsahem aminokyselin, např. lysinu, argininu, tryptofanu i minerálních látek draslíku, vápníku, fosforu, magnezia, železa a také fluoru.
Kukuřice – pochází z Latinské Ameriky. Ze zrn zpracovaných na krupici se připravuje kaše zvaná polenta. Možná máte rádi k snídani cornflakes, vločky vyrobené z hrubé kukuřičné krupice. Kukuřičný škrob se používá především v potravinářském průmyslu. Vyrábí se i kukuřičný olej a sirup.
Z kvalitních obilek se vyrábí známý bourbon.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |