Bavte se s námi

Talíř

František Chlouba  05.04.2007 18:11
Jidášci, velikonoční cukrářské preclíky

Jelikož jsou velikonoce již za dveřmi, máme zde nějaké typy na pečení. V moučných pokrmech se velikonoční tradice dochovala snad v každé rodině. Jak by mohl dětem chybět beránek s mašličkou pod krkem nebo mazanec. Je ale řada ještě dalších drobnějších tvarů, které potěší. Nejznámější jsou jidáši – tvary figurální, točené nebo preclíky klasických tvarů.

Jidášci

50 dkg hl. mouky, 5 dkg měkkého másla, 4 dkg mletého cukru, 2 žloutky, 0,25 l mléka, špetka soli, 5 dkg droždí

Do rozpuštěného másla vlejeme vlažné mléko, přidáme všechno ostatní, pouze se dvěma hrstmi mouky a necháme vykynout. Po vykynutí přidáme mouku a vypracujeme tužší těsto. Na vále ještě přepracujeme a tvoříme válečky a z nich jidášky různých tvarů. Na plech vymazaný sádlem klademe jidášky, které potřeme rozkvedlaným vejcem. Ve vyhřáté troubě mírně pečeme.

Velikonoční cukrářské preclíky

250 g hladké mouky, 250 g cukru, 250 g mandlí, 6 žloutků, skořicový cukr na posypání

Z mouky, cukru, mletých oloupaných mandlí a žloutků vypracujeme těsto, z kterého vyválíme tyčinky silné jako malíček, z nichž stáčíme preclíky. Pečeme je na pomaštěném plechu, ničím je nepotíráme a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.