Jelikož jsou velikonoce již za dveřmi, máme zde nějaké typy na pečení. V moučných pokrmech se velikonoční tradice dochovala snad v každé rodině. Jak by mohl dětem chybět beránek s mašličkou pod krkem nebo mazanec. Je ale řada ještě dalších drobnějších tvarů, které potěší. Nejznámější jsou jidáši – tvary figurální, točené nebo preclíky klasických tvarů.
50 dkg hl. mouky, 5 dkg měkkého másla, 4 dkg mletého cukru, 2 žloutky, 0,25 l mléka, špetka soli, 5 dkg droždí
Do rozpuštěného másla vlejeme vlažné mléko, přidáme všechno ostatní, pouze se dvěma hrstmi mouky a necháme vykynout. Po vykynutí přidáme mouku a vypracujeme tužší těsto. Na vále ještě přepracujeme a tvoříme válečky a z nich jidášky různých tvarů. Na plech vymazaný sádlem klademe jidášky, které potřeme rozkvedlaným vejcem. Ve vyhřáté troubě mírně pečeme.
250 g hladké mouky, 250 g cukru, 250 g mandlí, 6 žloutků, skořicový cukr na posypání
Z mouky, cukru, mletých oloupaných mandlí a žloutků vypracujeme těsto, z kterého vyválíme tyčinky silné jako malíček, z nichž stáčíme preclíky. Pečeme je na pomaštěném plechu, ničím je nepotíráme a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |