Potřebujeme: 4 dlouhé kovové špízové jehly, 4 stehenní kuřecí řízky, světlý chléb, veka nebo bageta (nejlépe minimálně den stará), 200 g šunky vcelku, bobkový list, olivový olej, kořenící směs ke grilování, pepř, sůl
Každý řízek nakrájíme na čtyři díly, osolíme, opepříme a případně zasypeme oblíbenou kořenící směsí. Zacákneme olejem a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím nakrájíme šunku na kostky a chleba na malé plátky, které budou 1,5 cm silné a velké přibližně jako maso. Všechno včetně bobkových listů poctivě rozdělíme na čtyři díly a střídavě napícháme na jehly. Špízy položíme na plech, pokapeme olejem a pečeme v hodně vyhřáté troubě 30–40 minut. Během pečení jednou obrátíme. Doporučená příloha: čerstvá zelenina
1 balení listového těsta, 1 vejce, hladká mouka na vál
krém: 600 ml mléka, 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g másla,1 lžíce rumu,1 vanilkový cukr, kompotované broskve
Listové těsto rozválíme. Pomocí formičky nebo sklenky vykrajujeme kolečka asi 5 cm v průměru a stejný počet stejně velkých kroužků (asi 1,5 cm).
Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně kroužky, které také potřeme na povrchu. Dáme péct do maximálně vyhřáté trouby, dokud těsto nevyskočí a nevytvoří zlatavé mělké misky. Necháme vychladnout a mezitím se věnujeme přípravě krému.
Dáme vařit větší část mléka, ve zbytku rozmícháme pudinkové prášky, vlijeme je do horkého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme. Krém za častého promíchnutí metlou necháme vychladit. Potom ušleháme elektrickým šlehačem s moučkovým a vanilkovým cukrem a střídavě přidáváme změklé máslo a žloutky. Do vyšlehaného krému nakonec přimícháme rum.Krémem plníme mističky a navrch zdobíme kousky kompotovaných broskví.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |