Dnes pro ty, kteří mají rádi zdravé luštěniny. Je libo čočku či fazole. Dobrou chuť !
Suroviny:
Příloha: vejce uzenina, chléb, rohlíky
Postup přípravy:
Normální (ne předvařenou) čočku propereme a namočíme minimálně na 1 – 2 hodiny do studené vody. Pokud použijeme předvařenou čočku, tak tu nemusíme namáčet a postupujeme podle návodu na obalu. Dáváme však jednoznačně přednost klasické – normální nepředvařené. Nabotnalou čočku uvaříme v neosolené vodě do měkka asi za 1/2 až 3/4 hodiny (nejlépe, když měkkost zkusíme v zubech). Mezitím ve větším hrnci na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibulku do sklovita. Stále mícháme, aby se cibulka nepřipálila a nebyla hořká; pro jistotu ji můžeme hned posolit, pustí vodu a teplota na pánvi klesne. Osmaženou cibulku s přebytečným tukem zasypeme hladkou moukou a vymícháme na světlou až světlehnědou jíšku. Do hrnce s jíškou přemístíme měkkou čočku, přiměřeně zředíme vývarem a dochutíme solí a za častého protřepávání ještě chvíli povaříme. Ke konci přípravy přidáme kyselou smetanu a ještě dochutíme octem, pepřem a saturejkou. Nakonec do pokrmu můžeme přidat i naše oblíbená ochucovadla (např. Podravku, Vegetu aj.)
Saturejka – je obecně v luštěninách zvlášť příjemná a zdraví prospěšná, protože nejen obohacuje chuť a vůni pokrmu, ale podstatně zmírňuje nepříjemné nadýmání. Nadýmání můžeme také zmírnit, když vodu z čočky po chvilce vaření slijeme a vyměníme.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |