Tak máme po hojném vánočním hodování a pojídání cukroví, možná nám přijde k chuti něco bezmasého a jednoduchého.
Balkánský sýr s rajčetem a cibulkou - nic víc
Potřebujeme: balkánský sýr (asi 100 g), jedna cibule, tři rajčata, trošku pepře, ocet, voda, cukr, sůl Příprava:
Balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Taktéž rajčata a cibuli.
Ve vodě rozpustíme cukr (asi tři kávové lžičky) a přidáme ocet (podle chuti a vztahu ke kyselosti) a trochu pepře (nálev odhadneme tak, aby vše bylo ponořeno). Se solí opatrně (balkánský sýr je slaný). Nálev promícháme s nakrájeným balkánským sýrem, cibulí a rajčaty. Dáme do chladničky odstát (chladné je to chutnější).
Doporučená příloha:
Podáváme nejlépe s tmavým pečivem a pivem (není podmínkou).
Balkánský sýr v paprice (co nejjednodušeji)
Potřebujeme:
čtyři papriky (nikoli kapie), polévková lžíce červeného vína, balkánský sýr - čtyři čtyřboké hranolky ve velikosti odpovídající zhruba vnitřku paprik, sladká paprika mletá, pálivá paprika mletá, šťáva z půl citrónu, olej, sůl Příprava:
Z paprik seřízneme vršek se stonkem a odstraníme semeník. Promícháme sladkou a pálivou papriku (poměr dle individuální chuti) a v této směsi obalíme balkánský sýr. Hranolky sýra „vecpeme“ dovnitř paprik. Takto napěchované papriky vložíme do rozpáleného oleje a restujeme. Čekáme, až začne balkánský sýr mírně vytékat; pak je to hotové. Papriky vyndáme.
Do oleje přidáme trošku soli, víno i citrónovou šťávu a chviličku promícháváme. Touto směsí papriky polijeme.
Podáváme nejlépe s tmavým pečivem (kornšpitz či celozrnná bagetka), ovšem fantazii se meze nekladou...