Aktuality

Jinak to být nemohlo

Mgr. Jindřich Kurfiřt  07.03.2008 16:13
Před lety napsal můj dobrý kamarád Standa Holý, kronikář z Držkova, velice poetické vyprávění vycházející z lidových prvků lidí z Podkrkonoší o velikonočním zvyku pomlázky
a obdarovávání vajíčky. Velice se mi líbí a v období Velikonoc se k němu vracím. Snad zaujme i některé čtenáře Rychnovského zpravodaje. Jak to tedy bylo? O tom nám poví autor:
„Slyšel jsem už hodně lidí vyprávět, jak vlastně vznikl velikonoční obyčej – rituál pomlázky
a kraslice. Ale ještě nikdy jsem u vypravěčů nezavadil o ten pravý, správný výklad. Musím
se tedy pokusit říci ho sám.
Je tomu asi tak tisíc let. Na cestě z Držkova na hrad Návarov, kde je dnes samota, které se říká Machlov, stával mlýn – kousek výš než stojí ten dnešní. Mlynářem tam v té době byl Ondřej Halama, překrásný člověk s basovým hlasem a nemilosrdně silnou dlaní. Žila s ním žena prý krásnější nad jiné – Anežka se jmenovala. Ta zase byla pružná, ohebná a hebká jako proutek jarní olšiny. Ráno toho dubnového dne ležel na stráni ke Skaličkám a potom dál až k Držkovu ještě sníh ( v těch časech se tu držíval až do května), ale Ondřej už v posteli nasál mámivou vůni měknoucí hlíny, lepkavé a mastné, v noze ucítil těžký krok po roztálém oraništi a v uších mu zahučel Machlovský potok silou naplněného koryta sněžné vody. Vstal, obešel mlýnskou dřevěnici a pomalu kráčel podél náhonu vzhůru. Anežka prolézala seníkem
a hledala vajíčko věčně zanášející popelavé slípky. V senném dolíku uviděla bílý bod. Sáhla po něm, vzala vajíčko a tu jí otevřeným světlíkem ohlušil proud náhonu, mocný a masivní, bez trylků ulekaných pramínků, které dosud přeskakovaly po sklených plátech ledu – náhon se uvolnil, rozevřel náruč přívalu vod a Anežce začalo tíživě bušit srdce. Omámily ji tytéž vůně jako před chvílí Ondřeje. Vyklonila se co nejvíce ze světlíku, aby uviděla celou tu tající držkovskou stráň. Krásou okamžiku přestala cítit vajíčko v ruce, to se rozkutálelo po šindelích, sklouzlo sněžným přímrazkem, rozkutálelo se neporušenou kachní stezkou k náhonu a tam uvízlo v roští tlejícího olšoví. Ondřej se zastavil u skupiny mladých vrb. Bezděky, snad přes zimu zadržovaných rukou prahnoucích po přívalu obilí z navarovských sýpek, ulomil jeden z mladých vrbových výhonků. Ohýbal a mnul jej v dlaních a najednou jako by z něj pocítil tělo milované ženy. Ulomil další a další. Probíral se jimi jako spletenými vlasy půvabné mlynářky. A proutky jako láskou zmámené prolínaly jeden druhý, objímaly se a tulily se k sobě, až Ondřej utrhl lem své vetché košile a spoutal ta tančící těla v cop silný
a pevný jako to dnešní probuzené jaro.
Kyprá žena vyběhla z dřevěnice, přeskočila louži, přešla ostrůvkem sněhu a z proutěné sítě pozvedla vajíčko plné prapodivných skvrn – skvrn sena, bláta, špinavého proutí. Jako nejkrásnější malba omámily Anežku. Na druhé straně náhonu stanul její muž. V ruce svazek proutků, v dlaních a celém těle sílu rozpučené přírody. Jedním skokem se převalil přes náhon.
Švihl pruty a ty lačně rozvlnily Anežčinu suknici. Výskla, poskočila, sněhem i blátem se rozletěly její bosé nohy. Jako mámivá vábnička se hnala kolem mlýnice ...........Únava a touha po objetí zarazily ten běh v seníku. Suknici před copem prutů vykoupilo umazané vajíčko.
A rozhořelé lásce už nikdo nebránil ..........
Nu, a tak tedy vznikl ten pošetilý a přece tak krásný obyčej velikonočních kraslic a pomlázek, ze síly probuzeného jara, člověčí lásky i z touhy chlapsky pracovat. Jinak to být nemohlo. Tak si to vyprávějí lidé.“

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.