Španělské kotlety na zelenině
Původní kuchyní tohoto receptu je Španělsko
Ingredience:
8 plátků vepř. kotlet vykostěných
2 cibule
2 rajská jablíčka větší
2-3 zelené nebo bílé papriky
4 stroučky česneku
dle chuti chilli, sůl, pepř, směs na grilovanou zeleninu
Příprava:
Kotlety osolíme, opepříme, naklepeme, lehce obalíme v hladké mouce a prudce opečeme z obou stran na pánvi. Opečené maso překládáme na zapékací mísu. Na maso nastrouháme česnek, nahrubo nakrájíme cibuli, na kostičky rajské a na proužky papriku. Vše posypeme směsí na gril. zeleninu nebo dle Vaší chuti a podlijeme výpekem rozředěným bujonem nebo jen vodou. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu - dle potřeby podléváme.
Doporučená příloha:
bramborový knedlík nebo rýže
Okurkové zelí
Původní kuchyní tohoto receptu je Slovinsko
Suroviny:
5 ks salátových okurek, 1cibule, olej, hl. mouka, rajský protlak, sůl, kmín
Příprava:
Salátové okurky oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a necháme odpočinout. Mezitím si na oleji zpěníme cibulku a dáme na ni rukou vymačkané okurkové zelí, osolíme, zamícháme, přidáme kmín a 2 lžíce hladké mouky, mírně orestujeme a přiléváme vymačkanou vodu z okurek. Asi po 10 minutách je zelí měkké, ochutíme lžičkou rajského protlaku a můžeme podávat. Milovníci česneku mohou přidat jeden rozetřený strouček.
Doporučená příloha:
Šťouchané brambory a karbenátek