Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  03.07.2008 15:32
Máte chuť na něco dobrého k pití? Zde je pár tipů.
Trvanlivá šťáva z květů černého bezu
Ingredience:
25 květů černého bezu
2 citrony pokrájené na plátky
2,5 l vody
2,5 kg cukru
70g kyseliny citronové (nebo určit množství spíše podle chuti)
kyselina ascorbová (dávkování je uvedeno na obalu)
Příprava:
Uvedené množství vody převaříme a necháme vychladnout. Do velké nádoby, dáme květy černého bezu a na tenké plátky pokrájený citron, jadérka vyhodíme. Zalijeme vychladlou vodou a necháme 24 hodin vyluhovat. Výluh scedíme přes čistou utěrku a zamícháme do něho cukr, kyselinu citronovou , proto aby se nám šťáva nekazila použijeme dále kyselinu ascorbovou nebo, máte-li, tak půl balení petolu. Když se rozpustí cukr, což trvá několik hodin, hotovou šťávu plníme do láhví, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu. Šťáva je velmi lahodné chuti.
Podáváme s plátkem citronu a několika kostkami ledu v cukrem zdobené sklenici. Ředíme minerálkou nebo sodovkou.
 
Růžový likér (Původní kuchyní tohoto receptu je Dánsko)
Ingredience:
15 květů z růže
150 g (kandovaného) cukru
750 ml bílého rumu
Příprava:
Květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte dobře odkapat. Dejte je do větší zavařovací sklenice spolu s cukrem a zalijte je rumem. Sklenici uzavřete a nechte stát na teplém místě 3 týdny. Hotový likér přefiltrujte přes plátno nebo přes papírový filtr na kávu a naplňte jej do lahví.
Lze konzumovat okamžitě.
Pozn.: Nedávejte víc květů, likér dostane lehce mýdlovou konzistenci.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.