Škole zdar a rodičům zvlášť! Co kdybychom ten nástup našim dětem trochu zpříjemnily.
Sendvič na svačinku - Krůtí tramezzini
Pro jednu osobu: 2 krajíce bílého toustového chleba, neochucené pomazánkové máslo,
1 lžička brusinkového kompotu, 1-2 plátky krůtí šunky, 1-2 listy ledového salátu
Oba krajíce lehce potřeme pomazánkovým máslem. Na jeden z nich rozetřeme brusinkový kompot a poklademe šunkou a salátem. Druhý krajíc položíme navrch (pomazanou stranou dolů). Nakonec úhlopříčně rozkrojíme na dva trojúhelníkové sendviče.
Snadný jablečný koláč s karamelovým nádechem
Na těsto: 150 g hladké mouky, 75 g tuku (nejlépe půl na půl máslo a sádlo),1 lžička citrónové šťávy, do skleničky trochu studené vody s kostkami ledu a špetkou soli
Na náplň: 500 g očištěných jablek, 150 g krystalového cukru (ideální je hnědý třtinový),
4 zarovnané polévkové lžíce polohrubé mouky, 2 velká vejce, 4 lžíce smetany (60 ml)
Při přípravě tohoto receptu je ideálním pomocníkem kuchyňský robot - nejprve si s jeho pomocí připravte těsto, poté jej ještě nechte bleskově nakrouhat jablka na plátky.
Začněte s přípravou křehkého těsta: mouku a tuk nakrájený na dvoucentimetrové kostičky vložte v misce na 10 minut do mrazáku (mezitím si ostatně můžete oloupat a očistit jablka). Předchlazenou mouku s tukem vložte do kuchyňského robota s nasazeným dvojitým ostřím (jako na sekání zeleniny) a krátce rychle rozmixujte na konzistenci jemné drobenky. Poté za chodu postupně po lžičkách přidávejte ledovou vodu smíchanou s citrónovou šťávou, dokud se hmota nezačne konzistencí podobat těstu. Stačí opravdu jen pár lžiček - nečekejte, až z hmoty bude v mixéru jedna koule, přestaňte v okamžiku, kdy už to vypadá, že se každou chvílí všechno spojí. Vyndejte na pracovní desku a zformujte placku, kterou nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu lednice. Konzervativnější jedinci, kteří dosud nepřišli na chuť kouzlu kuchyňských robotů, rozmělní mouku s tukem na pracovní desce prsty a opatrně postupně přidávají vodu. Jedná se o křehké těsto, proto jej nesmíte dlouho zpracovávat rukama, aby se moc nezahřálo. Vychlazené těsto rozválejte a pomocí válečku přeneste do kulaté koláčové formy (o průměru 28-30 cm). Jablka nakrouhaná na plátky rozložte na těsto. V misce smíchejte ostatní suroviny na náplň a pokryjte jimi vrstvu jablek.
Pečte nejprve 10 minut v troubě vyhřáté na 210°C, poté snižte teplotu na 180°C a pečte ještě asi 20 minut. Pokud nepoužijete hnědý cukr, koláč zůstane poměrně světlý, proto nečekejte na úplné zezlátnutí!