Králík na rozmarýnu
Ingredience:
1 králík celý nebo 6 stehen
100 ml octa
200 ml červeného vína
zelená petrželka
kousek celerové natě nebo stonek řapíkatého celeru
8 lžic olivového oleje
4 mrkve
4 cibule
8 stroužků česneku
2 bobkové listy
větvička čerstvého rozmarýnu
4 lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř
Příprava:
Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Porce masa vložíme do mísy a přelijeme octem a vínem, přidáme celerovou nať nebo řapíkatý celer, mrkev, česnek, cibuli, 4 lžíce olivového oleje, bobkové listy a rozmarýn. Přikryjeme poklicí a vložíme do lednice, marinujeme do druhého dne. Během té doby králíka otáčíme a promícháváme. Druhý den porce králíka osolíme, opepříme a opečeme na 4 lžících olivového oleje dozlatova. Opečené porce přendáme do pekáče, přidáme rajčatový protlak, marinádu se zeleninou a kořením a pečeme v troubě do změknutí. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podlijeme horkou vodou nebo vývarem.
Doporučená příloha:
rýže, brambory, knedlík...
Ostrá pomazánka s nivou a vejci
Ingredience:
200g nivy, 1 lučina, 3 vejce, 100g másla, 100ml zakysané smetany, několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nivu rovněž jemně nastrouháme. Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém. Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček. Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva. Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |