Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  05.04.2009 15:48

Máme zde opět velikonoce a můžeme si upéct dobrý mazanec - či beránka?

Smetanový mazanec
Ingredience:
1000 g polohrubé mouky, 60 g droždí, 200 ml smetany, 280 g másla, 3 žloutky, 150 g cukru, 80 g mandlí, 100 g rozinek, sůl Postup:
Do zadělávací mísy prosejeme trochu mouky, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažnou smetanu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do něj přilijeme rozpuštěné vlahé máslo, přidáme zbytek ingrediencí a zaděláme tužší těsto. Nakonec do něj zapracujeme rozinky a oloupané, nadrobno nasekané mandle. Těsto překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme několik hodin kynout. Dobře vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme je na dva větší nebo tři menší díly. Z každého pak vytvoříme pěkný bochánek, vložíme je na vymazaný plech a dáme znovu kynout pod utěrku. Nakonec bochánek potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu nakrojíme kříž a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu zmírníme a pozvolna dopečeme.

Mrkvový beránek
Ingredience:
500 g nastrouhané mrkve, 4 vejce, 250 g nastrouhaných lískových oříšků, 250 g polohrubé mouky, 100 g pískového cukru, 1 prášek do pečiva, ½ lžičky mleté skořice, 200 g čokolády na polevu Příprava:
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, do kterého vmícháme mouku s práškem do pečiva, žloutky, mrkev, oříšky a skořici. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme. Vychladlého beránka polijeme čokoládovou polevou.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.