Ďáblovy špagety
Původní kuchyní tohoto receptu je Itálie.
Ingredience: 250 g špaget, nebo jiných těstovin, mořskou sůl a čerstvě pomletý pepř, několik vymačkaných stroužků upečeného česneku *, 8 lžic za studena lisovaného olivového oleje dobré kvality,
1/4 - 1/2 lžičky utlučených semínek pálivé papriky, velké hobliny čerstvého parmazánu
*Pečený česnek: Rozkrojit česnek horizontálně. Položit na alobal a pokapat olejem. Zabalit a položit na malou ohnivzdornou misku. Upéct v 190°C po 40-50 min. Nechat vychladnout. Česnek získá jemnou chuť. Co nepoužijeme vydrží v lednici až 2 týdny.
Příprava: Uvařit těstoviny ve slané vodě, dle návodu na balení. Mezitím vymačkat několik česneků do misky, přidat olej a rozmačkat vidličkou. Slít uvařené těstoviny, zamíchat semínka paprik a česnek. Rozdělit do dvou misek, přesypat sýrem.
Doporučená příloha: špenátový nebo jiný salát
Ananasové tousty
Ingredience: 80 g sýr Lučina, 200 g pomazánkové máslo, 1/8 l smetany ke šlehání, mletý černý pepř, sůl,
1 veka, máslo na smažení, ananasový kompot.
Příprava:
V míse ručním šlehačem spojíme sýr Lučinu, pomazánkové máslo a smetanu. Ochutíme pepřem a solí. Napříč nakrájenou veku na másle jemně osmažíme. Ještě teplé tousty mažeme silnou vrstvou pomazánky a zdobíme kousky ananasu. Je to rychlé a chutné pohoštění, můžeme též posypat jemně mletými vlašskými ořechy.