Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  08.06.2009 10:28

Čím to, že jsou italské potraviny tak zdravé?

Zelenina vyzrála na slunci
Zářivě červená, sluncem hýčkaná rajčata se sladce nakyslým aroma, jsou nejdůležitější zeleninou kuchyně. Sušená, jako salát, na pizzách, anebo jako součást omáček na těstoviny dodávají řadu cenných látek hlavně betakaroten a lykopen. Má protirakovinné účinky. Cukety obsahují také mnoho betakarotenu, minerálních látek a vitaminů. Tyto zelené a žluté plody jsou důležité pro imunitní systém. V lilcích i v baklažánech je kromě vitaminů skupiny B hodně látek, které posilují činnost jater a uvolňují trávicí soustavu.
Olivový olej Olej lisovaný za studena (extra panenský) nechybí takřka u žádného jídla. Přelévají se jím saláty, je v omáčkách a marinádách mořských plodů. Obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny a polyfenoly, ochraňující cévy a srdce. 
Česnek a cibule Česnek je také typická zelenina pro Středomoří a navíc je i účinná léčivka. Jeho síru obsahující oleje mu propůjčují intenzivní chuť a vůni, česnek ředí krev a chrání srdce. V cibuli obsažené glykosidy detoxikují tělo. 
Ryby a mořské plody „Frutti di Mare“ se ve středomořských oblastech objevují na stole pravidelně. Grilováním se dají připravit s minimálním množstvím tuku. Malé sardinky obsahují plno zdravého tuku omega-3, který chrání srdce a cévy před vápennými usazeninami. Tuňák obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny a je bohatý na jód. Sladkovodní ryby (pstruh, candát a mladý kapr...) jsou málo tučné, nízkokalorické a je v nich mnoho cenných bílkovin. 
Těstoviny a rýže Více než 300 druhů těstovin zajišťuje rozmanitost a dostatečný přísun sacharidů. Zlepšují náladu (pokud jsou správně připravené) a dodávají energii. Proto jsou tak oblíbené. Itálie je významným producentem rýže. „Risotto“ nebo „risi e bisi“ patří ke klasice. Rýže je cenný dodavatel vitaminů skupiny B a sacharidů.

Římská pečená rajčata

Ingredience: Větší rajčata, dobře zralá ale pevná (množství podle velikosti pekáče), rýže - 2 PL na každé rajče, máta nebo jiné bylinky, olivový olej - 1 KL na každé rajče, česnek, sůl, pepř. 
Příprava: Rajčatům odřízneme vršek, který dáme stranou. Opatrně vydlabeme dužninu, prázdná rajčata trochu uvnitř osolíme a obrácená postavíme na talíř, aby pustily vodu.
Rozmixujeme dužninu, přidáme rýži, osolíme, opepříme, přidáme bylinky (máta, bazalka, oregano, majoránka – podle chuti a zásob). Přidáme česnek, ale nepřeháníme to. Necháme v chladnu uležet nejméně pár hodin. Rýže nasaje většinu šťávy a nabobtná. Naplníme rýží každé rajče, přikryjeme vrškem a poskládáme je těsně vedle sebe na olejem vymazaný pekáč. Pokud vám zbude trochu náplně klidně ji nalijte mezi rajčata. Každé rajče zalijeme olivovým olejem. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Můžeme podávat teplá, ale výborné jsou i studené, třeba na druhý den. Obzvlášť v létě to vyřeší rychlou předem připravenou večeři. Jsou vhodné i jako neobvyklá příloha k masu.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.