Já osobně mám moc ráda zelené fazolky, kterým se říká buď hadí fazolky, nebo fazolky tráva. Nabídnu vám recept z Itálie, jak je lze zavařit. Další recept je radou, jak dobře uchovat křen.
Zelené fazolky naložené v oleji
Ingredience:
Zelené fazolky (jakýkoliv druh), česnek, zelená petrželka, červená feferonka, olivový panenský olej
Na uvaření fazolek: 1/3 bílého vinného octa, 1/3 bílého suchého vína, 1/3 vody, sůl
Příprava:
Do hrnce dáme vařit ocet, víno, vodu a sůl. Když začne vřít, hodíme tam vyprané zelené fazolky a vaříme „al dente“. Scedíme je a rozložíme na čistý ubrus a necháme uschnout.
Mezitím si připravíme česnek na tenké plátečky, nasekáme zelenou petrželku a nakrájíme feferonku na malé „prstýnky“. Když jsou fazolky suché, uložíme je do sklenic, prosypeme směsí česneku, petrželky a feferonky a zalijeme dobrým olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené. Pro delší uskladnění je lepší sklenice zavařit.
Úmyslně není uvedeno přesné množství fazolek a ostatních ingrediencí. To si musíte rozhodnout podle vás, zda máte radši více, či méně česneku a feferonky. Důležité je fazolky nerozvařit. Jsou vynikající jako příloha ke studeným mísám, k masu atd.
Jak uchovat křen
Ingredience: 30 dkg křenu, 2 dcl převařené vody, 1 dcl sluneč. oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, lžička soli
Příprava:
Křen nakrájíme na kolečka a umixujeme se všemi přísadami na kašičku, kterou naplníme skleničky od dětských přesnídávek a uzavřeme. Křen vydrží celý rok ostrý. Je mnohem lepší než kupovaný.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |