Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  09.09.2009 14:55

Já osobně mám moc ráda zelené fazolky, kterým se říká buď hadí fazolky, nebo fazolky tráva. Nabídnu vám recept z Itálie, jak je lze zavařit. Další recept je radou, jak dobře uchovat křen.

Zelené fazolky naložené v oleji

Ingredience:
Zelené fazolky (jakýkoliv druh), česnek, zelená petrželka, červená feferonka, olivový panenský olej
Na uvaření fazolek: 1/3 bílého vinného octa, 1/3 bílého suchého vína, 1/3 vody, sůl

Příprava:
Do hrnce dáme vařit ocet, víno, vodu a sůl. Když začne vřít, hodíme tam vyprané zelené fazolky a vaříme „al dente“. Scedíme je a rozložíme na čistý ubrus a necháme uschnout.
Mezitím si připravíme česnek na tenké plátečky, nasekáme zelenou petrželku a nakrájíme feferonku na malé „prstýnky“. Když jsou fazolky suché, uložíme je do sklenic, prosypeme směsí česneku, petrželky a feferonky a zalijeme dobrým olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené. Pro delší uskladnění je lepší sklenice zavařit.
Úmyslně není uvedeno přesné množství fazolek a ostatních ingrediencí. To si musíte rozhodnout podle vás, zda máte radši více, či méně česneku a feferonky. Důležité je fazolky nerozvařit. Jsou vynikající jako příloha ke studeným mísám, k masu atd.

Jak uchovat křen
Ingredience: 30 dkg křenu, 2 dcl převařené vody, 1 dcl sluneč. oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, lžička soli

Příprava:
Křen nakrájíme na kolečka a umixujeme se všemi přísadami na kašičku, kterou naplníme skleničky od dětských přesnídávek a uzavřeme. Křen vydrží celý rok ostrý. Je mnohem lepší než kupovaný.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.