Brambory pečené se špenátem a ricottou
Pokud nechcete brambory předpékat, stačí je povařit - podle velikosti 15-20 minut, nechat mírně vychladit a dále pokračovat podle receptu. Kdo má rád bramborová jídla, toto je skutečně pochoutka.
Ingredience:
6 větších brambor
200 - 250 g čerstvého špenátu
1 PL olivového oleje
1 středně velká cibule
130 g sýra ricotta
sůl, černý mletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
50 - 70 g anglické slaniny,
nakrájená pažitka nebo čerstvý rozmarýn (možno i sušené).
Příprava:
Řádně omyté a osušené brambory propícháme vidličkou, vložíme na plech a v předem vyhřáté troubě asi na 220 °C pečeme kolem 3/4 hodiny.
Mezitím umyjeme špenát, odstraníme stonky a krátce povaříme v malém množství vody asi 1-2 minuty. Přecedíme a jemně nakrájíme.
Olivový olej zahřejeme na malé pánvi, přidáme jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni smažíme 3-5 minut společně s anglickou slaninou nakrájenou na jemné proužky.
Mírně vychladlé brambory podélně rozpůlíme, a lžičkou vydlabeme upečenou bramborovou hmotu, dáme do mísy.
Přidáme nakrájený uvařený špenát, smaženou cibuli s masem i s tukem z pánve, ricottu, špetku strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, čerstvé nebo sušené bylinky. Vše důkladně promícháme, touto směsí naplníme vydlabané brambory, plech vyložíme alobalem, poklademe naplněnými bramborami a ještě asi 20-25 minut necháme zapéct. Podáváme ihned.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |