Latkes - bramboráčky
Naše oblíbené bramboráčky jsou známé i v zahraničí, říká se jim bramborové palačinky nebo Latkes (z jidiš) . To možná víte, ale asi nevíte, na jaké nejrůznější variace se Latkes servírují.
Základní předpis na Latkes zní takto:
Oškrábejte a jemně nastrouhejte čtyři středně velké brambory. V míse smíchejte spolu s dvěma lehce rozšlehanými vejci, třemi lžícemi oleje a půl lžíce soli. Rukou promíchejte a vytvářejte placičky přičemž vytlačujete ze hmoty tekutinu. Vytvoříte cca 10 placiček.
Smažíme v horkém oleji na velké pánvi na středním plameni cca 2 minuty z každé strany nebo dokud nezezlátnou. Jednou otáčíme. Po vyjmutí z pánve vysušíme papírovým ručníkem.
Nejrůznější variace - s jakou oblohou se Latkes servírují:
1. Plátek okurky, jogurtový dresink, snítka čerstvého kopru
2. Třešňová rajčátka (přepůlená a spařená), pesto, strouhaný parmezán
3. Uzený losos, plátek citrónu, snítka řeřichy a mořská sůl
4. Plátek červené řepy, strouhaný křen nebo křenovou majonézu, snítka čerstvé petrželky
5. Sýr s modrou plísní (nadrolený), půlky vlašských ořechů, osmahnuté lístky šalvěje
6. Kozí sýr, plátky hrušky, med 7. Jogurt, jablka nakládaná v kardamonu
8. Natvrdo uvařená vejce, hořčicová majonéza, pažitka
9. Spařený špenát, osmažený česnek a sladké papriky
10. Pyré z manga, borůvky, čerstvé lístky máty
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |