Velikonoce a vejce
To je odedávna zcela nezpochybnitelné spojení. Je tedy jasné, že i letos se v nákupních košících objeví vejce ve větším množství.
Na co dát pozor, než si vložíte plato vajec do košíku?
Důležité je nenechat se zlákat pouze cenou, ale podívat se i na údaje uvedené na obalu, především na datum spotřeby. Automaticky bychom si měli prohlédnout samotná vejce, abychom si domů nenesli ta špinavá, nakřáplá, se znaky plísně nebo jinak poškozená. To ovšem nejde u balení 30 ks, kdy jsou plata zatavená v igelitovém obalu. Tam si tedy musíme všímat informací na etiketě – zařazení do jakostní třídy, údaje o výrobci a vejcích, označení doby minimální trvanlivosti a upozornění spotřebiteli, aby uchovával vejce při teplotě 5-8°C (pokojová teplota i mráz vejcím rozhodně škodí). I ve stánku se nám musí dostat jasné informace, odkud vejce pocházejí, z jaké země byla dovezena. Nutné také je, aby prodejce dodržel skladování v patřičné teplotě – v létě měl k dispozici chladničku a v zimě vejce chránil před mrazem. Na skořápce musí být razítko s označením původu a někde na stánku cedulka s datem minimální spotřeby a velikostní třída.
Jak poznáme, že vejce není čerstvé?
- ve sklenici s vodou plave na hladině (čerstvé vejce klesne ke dnu)
- po rozklepnutí se rozteče, nebo se špatně odděluje bílek od žloutku
- žloutek není uprostřed vejce, po uvaření jej najdeme na jedné straně těsně pod vrstvou bílku
- uvařené se špatně loupe
- pod skořápkou na tupé straně objevíme velkou vzduchovou bublinu
Vejce s tmavším žloutkem jsou zdravější....
Není to pravda, barva žloutku nemá jiný efekt než je zabarvení těsta při pečení nebo výrobě těstovin. Je to výpověď o tom, jakou měla slepička výživu – čím víc zeleného, tím lepší vybarvení žloutku.
Domácí vejce od babičky jsou lepší....
Protože domácí chov slepic není pod veterinární kontrolou, není ani přesně známo, co všechno slípky sezobnou, nemusí to být pravda...
Vejce jsou nezdravá, protože obsahují velké množství cholesterolu....
Podle nejnovějších výzkumů se ukazuje, že jedno až dvě vejce denně zdravému člověku nemohou škodit.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |