Polévka s kuskusem (vhodná i pro děti)
Ingredience:
1,25 l kuřecího vývaru nebo jiný vývar karotka, zelenina do polévky s květákem
zelené mražené bylinky
2 lžíce kuskusu
1 vejce
petrželka
trochu strouhaného sýra
polohrubá mouka
Postup:
1. Na másle osmahneme tence nakrájenou mrkev. Přidáme zeleninu do polévky – šálek mražené zeleniny Exkluzive, ale dá se přidat i jiná polévková směs. Mírně osolíme, přidáme lžící mražených bylin.
2. Zeleninu zalijeme 1,25 l vývaru. Pro děti asi nejlepší kuřecí. Necháme vařit 10–15 minut.
3. Mezi vařením připravíme knedlíčky: kuskus namočíme s trochou horké vody, přidáme nastrouhaný sýr a trochu petrželky, přidáme rozkvedlané vejce. Vše zahustíme polohrubou nebo jinou vhodnou moukou do konzistence těstíčka. Z těstíčka tvarujeme lžičkou knedlíčky a házíme do horké polévky. Knedlíčky povaříme a polévka o obsahu přibližně 1,5l je hotová.
Rychtářova pikantní směs
Ingredience:
150g Valašské klobásy 250g svíčkové 50g anglické slaniny 150g vepřové kýty 100g sterilovaných okurek 250g sterilovaných paprik, 1 cibule, kousek feferonky, sůl, pepř, hořčice, worchester, vejce, sádlo
Postup:
Kýtu a svíčkovou nakrájíme na nudličky. Na troše tuku rozpálíme nakrájenou slaninu a na ní maso opečeme. Po chvilce přidáme kolečka Valašské klobásy a znovu opečeme. Pak přimícháme nasekané okurky, papriky a feferonku, podusíme. Doplníme worchesterem, hořčicí, popřípadě přihřejeme.
Doporučená příloha:
Podávat můžeme posypané prstýnky cibule s chlebem nebo brambory nebo doplnit volským okem.