Cibulí proti chřipce
Někdy očkování proti chřipce zabere a někdy ne. Pokud chcete posílit jistotu, že tuhle zimu si na vás viróza nepřijde, jezte víc jablek, borůvek, brokolice, špenátu, hlávkového salátu a cibule. Všechny mají jedno společné: quercetin, silný antioxidant, který prokazatelně snižuje riziko chřipky. V boji proti viróze je, kromě samozřejmého mytí rukou a vyhýbání se nakaženým lidem, podstatné zahrnout do svého jídelníčku stravu bohatou na quercetin. Nejlepší ze všeho je údajně červená cibule, která ho obsahuje čtyřnásobně víc než ostatní potraviny. Jezte ji syrovou nebo vařenou, vařením se antioxidant snáze vstřebává.
Cibulová polévka s jablky
Ingredience:
500 g červené cibule
1 svazek jarní lahůdkové cibulky
100 g slaniny
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
750 ml zeleninového vývaru
250 g smetany
1 jablko
sůl, hrubě mletý pepř
Postup: 1. Oloupanou červenou cibuli rozpůlíme. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na kousky dlouhé 2 cm. Slaninu nakrájíme na jemné nudličky. 2. Na rozehřátém másle mírně rozškvaříme slaninu. Přidáme oba druhy cibule a necháme zesklovatět. 3. Poprášíme moukou a osmahneme. Podlijeme vývarem a smetanou, zamícháme a vaříme na velmi mírném ohni asi 15 min. 4.Oloupané jablko rozčtvrtíme. Vyřízneme jádřinec a dužinu nahrubo nastrouháme. 5. Pět minut před koncem varu přidáme do polévky jablko, osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a podle libosti posypeme strouhaným sýrem.