Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  07.03.2011 21:48

Cibulí proti chřipce

 

Někdy očkování proti chřipce zabere a někdy ne. Pokud chcete posílit jistotu, že tuhle zimu si na vás viróza nepřijde, jezte víc jablek, borůvek, brokolice, špenátu, hlávkového salátu a cibule. Všechny mají jedno společné: quercetin, silný antioxidant, který prokazatelně snižuje riziko chřipky. V boji proti viróze je, kromě samozřejmého mytí rukou a vyhýbání se nakaženým lidem, podstatné zahrnout do svého jídelníčku stravu bohatou na quercetin. Nejlepší ze všeho je údajně červená cibule, která ho obsahuje čtyřnásobně víc než ostatní potraviny. Jezte ji syrovou nebo vařenou, vařením se antioxidant snáze vstřebává.


 

Cibulová polévka s jablky


Ingredience:
500 g červené cibule
1 svazek jarní lahůdkové cibulky
100 g slaniny
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
750 ml zeleninového vývaru
250 g smetany
1 jablko
sůl, hrubě mletý pepř

Postup: 1. Oloupanou červenou cibuli rozpůlíme. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na kousky dlouhé 2 cm. Slaninu nakrájíme na jemné nudličky. 2. Na rozehřátém másle mírně rozškvaříme slaninu. Přidáme oba druhy cibule a necháme zesklovatět. 3. Poprášíme moukou a osmahneme. Podlijeme vývarem a smetanou, zamícháme a vaříme na velmi mírném ohni asi 15 min. 4.Oloupané jablko rozčtvrtíme. Vyřízneme jádřinec a dužinu nahrubo nastrouháme. 5. Pět minut před koncem varu přidáme do polévky jablko, osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a podle libosti posypeme strouhaným sýrem.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.