Typickým velikonočním pečivem byly a jsou mazance nebo také velikonoční chlebíček, calta nebo galbrút (z německého Gelb Brot), pečivo ve tvaru bochánku s přísadou rozinek i mandlí s velkým množstvím vajec.
Víte, že:
- V některých oblastech se nepekl mazanec sladký, ale s uzeným masem, popřípadě se slaninou (Morava, Slezsko). Nazýval se placovník anebo svěceník od svěcení v kostele.
- V Rožnově se do mazance zapékala vejce, maso a máslo.
- Někde je znám po pojmem „baba“. Ta se pekla ve formě anebo skládala z několika placek (vyhlášená bývala devítipodlahová baba z Vysokého nad Jizerou).
- Mazance ozdobené červeně malovanými vajíčky se dávaly také jako dar při koledě. Dívka je věnovala svému mládenci, žena manželovi.
Bochánky s jablky a ořechy
Rozpis:
250 g hladké mouky, 250 g žitné mouky, 500 g měkkého tvarohu, 2 jablka, 2 vejce, 1 PDP (prášek do pečiva), 1 PL soli, 1 PL cukru, 100 g ořechů, ovesné vločky, mléko podle potřeby.
Postup:
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.
Tvarohový bochánek - tutovka
Rozpis:
250 g měkkého tvarohu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, sůl, 500 g hladké mouky, 2 celá vejce, vanilinový cukr, citrónová kůra, rozinky, mandle, 50 ml mléka, 2 PL rumu, 1 PDP
Postup:
V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.
Zdroj: Receptář Speciál