Celozrnné dobroty
Přidáte-li si do své celkově vyvážené stravy celozrnné pečivo, nejenže zhubnete, ale také dosáhnete snížení krevního tlaku a omezíte riziko cukrovky nebo kardiovaskulární choroby. Má to jeden háček – v obchodě vám nabízejí pečivo cereální, celozrnné, vícezrnné, obilné a kdovíjaké ještě. Kdo se v tom má vyznat?
Doporučujeme následující vodítko:
Celozrnné – najdete v něm všechny části obilného zrna: otruby (vnější část), endosperm neboli vnitřní pletivo a zárodečný klíček. Každá z nich, zvlášť otruby a klíček, tělu dodává celou řadu živin. Celozrnné výrobky mají až o 75% víc živin než rafinované obiloviny, u nichž se při zpracování větší část zrna odstraní. Obsahuje víc než 51% celozrnné vlákniny.
Vícezrnné – má v sobě různé typy zrn. Přesné složení byste se měli dočíst na etiketě. Podle doporučení dietetiků, by alespoň polovina uhlovodanů v jídelníčku měla být z celých zrn. Celkem to jsou dvě až tři porce denně. Jednou porcí se rozumí třeba krajíc chleba.