Brokolice je lék
Asi to pro vás bude překvapením, ale brokolice je nejzdravější zelenina, jakou můžete mít na svém stole. A to nejen pro vysoký obsah vitaminu C. Už hodinu po zkonzumování začíná tento divný „květák“ podporovat látkovou výměnu a celé naše tělo regeneruje.
Brokolice je důležitým zdrojem hořčíku, který chybí asi 40 % lidí. Právě hořčík nevyhnutně potřebujeme pro správnou činnost svalů, srdce, přenos nervových podnětů a produkci hormonů. Navíc má tato zelenina vysoký obsah železa a účinně chrání a regeneruje sliznice v celém těle.
Brokolice je tedy nejvhodnějším doplňkem stravy sportovců a lidí v těžkém zaměstnání. Odborné studie navíc potvrdily, že konzumace této zeleniny snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Je to díky vysokému obsahu beta-karotenu. Brokolice navíc zlepšuje trávení, působí preventivně proti zácpě a odstraňuje stresy, podrážděnost a poruchy spánku.
Na závěr malý kuchařský fígl:
Aby byla brokolice dokonale uvařena, je potřeba nakrojit tuhý stonek do hloubky ve tvaru kříže. Je tak uvařen za stejnou dobu, jako jemnější růžičky.
Zapékaná brokolice s bramborem
Ingredience: 1 kg brambor, 300 g brokolice, 30 g másla, pepř, sůl, 250 ml smetany, 150 g šunky, 50 g strouhaného sýra
Postup: Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici rozebranou na růžičky spaříme ve vařící vodě. Do vymazané misky dáme polovinu brambor a zalijeme polovinou smetany smíchané se sýrem. Opakujeme. Brokolici společně s nakrájenou šunkou dáme na druhou vrstvu brambor, opět zalijeme. Gratinujeme na grilu asi 15 minut.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |