Oranžové vítězství na kompostu
Parna prospívají tykvím, cuketám a dýním. Jsou to různé druhy zeleniny ze stejné čeledi rostlin.
Dýně s tvrdou slupkou patří k zimní zelenině. Sklízejí se až do podzimu a po celou zimu vydrží uskladněné v místnosti, kam nedosáhne mráz. Jejich dužina je bohatá na vitamin C. Tykve a cukety se sklízejí dřív a není možné je tak dlouho skladovat.
Tykve a dýně potřebují půdu bohatou na organické látky. Dobře se jim daří na kompostech. Výhodou je, že kompost v létě svými listy elegantně zakryjí a ještě v něm udržují vláhu. Když zrající plod leží na vlhké hlíně, může ale začít hnít. Doporučujeme podložit ho plochým kamenem nebo dlaždicí.
Dýně se sklízejí v okamžiku, kdy mají tvrdou slupku a při poklepání vydávají dutý zvuk. Po utržení položte plody na slunné místo a nechte je deset dní slunit, aby slupka správně ztvrdla.
Pěstování dýní můžete spojit se zábavou pro děti. Do měkké slupky mladého plodu vyryjte obličej a na podzim se pak můžete bavit, do jakého šklebu se během růstu roztáhl. Nová podobizna pak může posloužit jako vodítko pro vydlabání příšery na podzimní dušičkové strašení.
Zdroj: Tajemství dědečkovy zahrady
Dýňová polévka
Ingredience: 1 kg dýně obrovské(goliáš), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla (sádla), 1 bobkový list, špetka zázvoru a tymiánu(rozmarýn), pepř nebo čili, 1 l vývaru zeleninového či masového, smetana(sladká nebo kysaná)
Postup: Na másle osmaž do sklovata kostičky cibule a česneku. Přidej pepř, zamíchej a pak vlož na kostky nakrájenou oloupanou dýni. Lehce osmahni. Zalej vývarem, přidej bobkový list, špetku zázvoru a tymiánu. Vař do měkka. Vyndej bobkový list a rozmixuj směs na krém. Na talíři ozdob smetanou.
Můžeš posypat strouhaným sýrem nebo osmaženými kousky chleba. Dobrou chuť.