Česnek: Syrová pravda
Syrový česnek může chránit před krevními sraženinami, udržovat hezky nízko krevní tlak, potlačovat tvorbu cholesterolu v játrech, snižovat v krvi hladinu škodlivého cholesterolu LDL a zvyšovat množství toho prospěšného HDL.
Má to ale jeden háček: většina kulinářských receptů počítá s jeho tepelnou úpravou. Vědci ale prozkoumali výhody obojího. Zahřívali česnek několika různými způsoby a zjistili, že pokud ho vařili nebo pekli nanejvýš tři minuty, byl stejně zdravý jako v syrovém stavu.
Drcený je ještě lepší: udrží si zdravé složky dokonce i po šesti minutách vaření. Drcením se zřejmě uvolní víc alicinu. I lehce orestovaný česnek si ponechává dobré zdravotní účinky. Zato ohřívání v mikrovlnce přineslo neúspěch. I kraťoučké působení mikrovln totiž zneutralizovalo pozitivní protisrážlivý účinek česneku.
Až si tedy budete příště vařit něco dobrého, třeba omáčku na špagety nebo bramboračku, nespěchejte příliš s jejím ochucením. Rozmačkaný česnek přidejte až úplně na konec a varem ho nechte projít pouze krátce. Peprmintová žvýkačka po jídle je zcela na vaší úvaze …
Loštická česnečka
Ingredience: 300g olomouckých tvarůžků, 3 cibule, 3 brambory, palička česneku, 150 g slaniny, sůl, pepř, majoránka, kmín, 1,5 l vody
Postup: Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme. Ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem, rozdělíme do misek, do jednotlivých porcí přidáme nakrájené tvarůžky a v předehřáté troubě krátce zprudka zapečeme.
Doporučená příloha:chléb