Sváteční (vánoční) brownies
Ingredience: 270 g hořké 70% čokolády 270 g másla 120 g hladké mouky 400 g cukru 5 vajec 60 g kakaa
Karamelové ořechy: 150 g vlašských ořechů, 1 PL cukru, skořice Poleva: čokoládová poleva (čokoláda a tuk, dvakrát rozpuštěné a ztuhlé) ořechy vlašské na ozdobu
Postup: Polovinu hořké čokolády nasekáme nahrubo, dáme stranou. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a na pánvi je opražíme na lžíci cukru se špetkou skořice. Lehce zkaramelizujeme a necháme vychladnout.Rozpustíme máslo společně s polovinou čokolády. Prosejeme mouku s kakaem a ve druhé míse našleháme vejce s cukrem do pěny. Vaječnou hmotu smícháme s čokoládovou – opatrně a pomalu mícháme. Navrch prosejeme znovu mouku s kakaem. Promícháme a nakonec přidáme ořechy a druhou polovinu čokolády nasekané nahrubo. Opatrně promícháváme, jen převalujeme.Pečeme na plechu s vyšším okrajem na pečícím papíru cca půl hodinky v troubě rozehřáté na 180°C. Doba a teplota nejsou dogma, hlídáme a hlídáme. Raději pečeme při nižší teplotě nebo kratší dobu, hmota by měla zůstat uvnitř mokrá, vláčná.Upečené brownies necháme vychladnout, tence potřeme čokoládovou polevou a zdobíme polovinou vlašského ořechu. Krájíme na malé kostičky – cca 1,5×1,5 cm