Léčivé byliny
01.05.2002 20:11
Ořech vlašský a oves
OŘECH VLAŠSKÝ - listy nevyhazujeme
Ve starém Římě byly vlašské ořechy symbolem plodnosti a erotiky. Dnes se s úspěchem využívá jejich éterický olej Juglon na léčbu plísňových onemocnění. Kromě toho obsahuje vlašský ořech i vitamin C a třísloviny.
V lidovém léčitelství se uplatňují také listy. Čaj uklidňuje střeva při průjmu - pije se po doušcích 2 - 3x denně. Sklenička ořechového vína ráno po snídani podporuje činnost střev a zlepšuje zažívání.
Recepty :
čaj - dvě lžičky sušených listů se přelijí 250 ml studené vody, přivede se k varu a dále při mírné teplotě povaříme asi 5 minut a poté slijeme.
víno - pět až šest lžiček sušených listů zalijeme 750 ml suchého červeného vína. Každý den směs protřepeme a při pokojové teplotě necháme asi deset dnů odstát. Potom scedíme do láhve.
OVES - zdravá zrníčka
Obilniny (cereálie) nesou jméno římské bohyně Ceres. Po staletí tvoří neodmyslitelnou součást výživy lidstva jako hlavní zásobárna důležitých látek.
Oves obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky a nenasycené mastné kyseliny. Plodina pochází ze střední Evropy, zvláštní oblibu nalezla zejména ve Skotsku. Vločky, příp. mouka jsou součástí skotského národního jídla zvaného "haggis", různých placek, sušenek a také jednoho druhu whisky.
V některých zemích je dobrým zvykem podávat k snídani ovesnou kaši. Vločkami můžeme zahušťovat polévky a nastavovat mletá masa. Svým obsahem tuku dělají ovesné vločky křehčími i sladké moučníky.
Ovesná zrna mají příznivé účinky i na hladinu cholesterolu v krvi. Léčivé mazové látky ovsa mají rovněž uklidňující účinky na střeva. Velmi zdravé jsou lisované ovesné vločky. Nelisovaná, nakrájená zrna se nacházejí v ovesných kroupách.