Tipy na 3 zimní saláty
Salát z marinované červené řepy a pečeným kozím sýrem
Ingredience: Červená řepa, vlašské ořechy, cibule, kozí sýr, sekaná petrželka.
Marináda: tmavé balsamico, olivový olej, sůl, čerstvě drcený pepř, citrónová šťáva
Postup: Červenou řepu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem, balzamikem a citrónovou šťávou a necháme několik hodin uležet. Kozí sýr rychle opečeme na pánvi, cibuli nakrájíme na kolečka a smícháme s petrželkou i pepřem.
Doprostřed talíře naaranžujeme marinovanou řepu smíchanou s ořechy a povrch posypeme směsí cibule.
Tip: Salát je chutný také s fetou, tofu či smaženými kousky různých sýrů.
Mrkvový salát se zelím a pomeranči
Ingredience: Mrkev, bílé hlávkové zelí, sůl, ocet (citrón), cukr, olej, rozinky, pomeranč
Postup: Omytou mrkev a zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme cukr, ocet nebo citrón, olej a rozinky a promícháme.
Z pomerančů vykrájíme tzv. segmenty. Plod rozpůlíme, nůž vsuneme mezi bílé blány každého měsíčku a otočením vyjmeme šťavnatou dužninu, kterou ozdobíme připravenou zeleninu.
Tip: Místo pomerančů můžeme použít grapefruit, ananas či pomelo.
Fazolový salát s koriandrem a chilli papričkami
Ingredience: Vařené (konzervované) fazole, sůl, pepř, olej, vinný ocet, mladá cibulka, 2 čerstvé chilli papričky (sušené nebo špetka mletého chilli koření), koriandr
Postup: Mladou cibulku pokrájíme na kolečka, chilli papričky na proužky. Fazole, koriandr, chilli papričky, cibulku, olej a ocet osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Tip: Pro milovníky masa lze salát vylepšit plátky vařeného hovězího či chorizo klobáskou. Je výtečný také s kousky tvrdého sýra.