Kuřecí kari polévka
Ingredience: 500g kuřecích prsou i s kostí, 1 lžíce oleje, 1 velká nakrájená cibule nadrobno, 5 rozdrcených stroužků česneku, 120g rýže, 1l kuřecího vývaru, 1 malé rajče nakrájené na kostky, citrónová šťáva podle chuti, 1/2 lžičky zázvoru, čerstvě nasekaná petrželka, 3 lžíce kari koření, sůl, pepř
Postup: V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, česnek a zázvor a za občasného míchání osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme kari koření a rýži a vaříme dalších 5 minut. Přidáme kuřecí prsa, kuřecí vývar a 700ml vody. Polévku přivedeme k varu a zmírníme příkon na střední a za občasného míchání vaříme 30 minut, až je kuře měkké. Kuře přendáme na talíř a necháme vychladit. Polévku nalijeme do mixéru a mixujeme dojemna. Pokud je polévka moc hustá, přidáme vodu. Rozmixovanou polévku přendáme do čistého hrnce a znovu přivedeme k varu. Příkon zmírníme a vaříme na mírném plameni. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na malé kousky a přidáme zpátky do hrnce. Přidáme rajče, polévku zamícháme, dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou a vaříme další 3 minuty.
Polévku na talířích ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Ingredience: 4 střední cibule, 1 hrnek hladké mouky, 1,5 hrnku strouhanky, 2 vajíčka, olej, sůl
Do těstíčka na obalování můžeme přidat hrubě drcený pepř, sušené bylinky nebo strouhaný sýr. Hodí se k pivu, vínu, ale i jako příloha k polévkám.
Postup: Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 8 mm. Kolečka obalíme v trojobalu, tzn. nejdříve v hladké mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran. Naskládáme na talíř a posolíme. Pozor, nesolit dříve – cibule by zbytečně pustila vodu.