Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
Recept je z knihy „Larousse des Desserts“, kterou sestavil známý francouzský cukrář „Pierre Hermé“. Není to tradiční piškotové těsto. Svou texturou by se přirovnal k palačinkovému těstu nebo k dezertu zvaný Flan.
Ingredience:
500 g třešní, 100 g moučkového cukru, 125 g hladké mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, štipec soli, máslo na vymazání, na posypání moučkový cukr
Postup:
Třešně si omyjeme a odstraníme stopky a jestli chceme vypeckujeme. Polovinu cukru dobře promícháme s třešněmi a necháme odpočinout alespoň 30 minut.
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Máslem si vymažeme formu o průměru 24 cm.
Prosejeme mouku přidáme sůl a zbytek moučkového cukru. Rozšleháme vejce jako kdyby jsme dělali omeletu, přidáme je ke směsi mouky a cukru a dobře promícháme. Nakonec přidáme mléko a vše smícháme. Třešně nasypeme do formy, cukr který se nepřilepil na třešně přimícháme k těstu a to na ně nalijeme. Pečeme 35 až 40 minut.
Vlažnou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a před podáváním necháme vystydnout.
Zdroj: toprecepty.cz