Léčivé byliny
01.07.2002 21:02
Ořechy - zdravá posila nervů
V našich zeměpisných šířkách mají ořechy tradičně největší uplatnění v čase vánočních svátků. Jsou chrupavou lahůdkou samy sobě, ochutí a obohatí sladké i slané pečivo a mají své místo také v teplé kuchyni. Ořechy by měly ve větší míře patřit do našeho jídelníčku celoročně. Obsahují žádoucí vlákninu a vitamíny, zejména E a řady B, jsou zdrojem manganu, který je důležitý v prevenci řídnutí kostí. Pro značný obsah tuku jsou ovšem kaloricky velmi vydatné.
V příjemných zimních večerech jsou ořechy vhodným pamlskem a obzvláště dobré jsou k snídani.
BURÁKY - patři mezi luštěniny. Arašídy neboli burské oříšky jsou velmi výživná semena podzemnice olejné. Zpracovávají se na arašídové máslo a olej, praží se a solí, prodávají se buď v lusku nebo vyloupané. I když patří mezi luštěniny, Američané je nazývají "PEANUT" - hráškový oříšek.
PARA OŘECHY - semena stromu juvie ztepilé z jihoamerických deštných pralesů se prodávají ve skořápce nebo jako vylouskaná jádra. Jedí se přímo nebo se přidávají do cukroví a dortů. Obsahují množství selenu, který se doporučuje při prevenci arteriosklerozy. Jádra vyživují nervovou soustavu.
MANDLE - jádra pecky mandloně obecné jsou bohatá na zinek a stopové prvky. Mandle se dělí na hořké a sladké. Z hořkých mandlí se destiluje aroma. Sladké jsou součástí cukrovinek, bonbonů a pečiva, z mletých se vyrábí pasta a marcipán. Pochoutkou jsou pražené a solené mandle. Často se nazývají "ženské ovoce", protože představují vynikající zásobárnu sil pro maminky a těhotné ženy. Rostlinné hormony obsažené v mandlích přispívají k urychlení regenerace dělohy po porodu. Obecně je známo, že mandlový olej obsahují kosmetické produkty pro získání hebké pleti. Mandle jsou báječnou prevencí proti pihám.
KEŠÚ - oříšky tropického stromu ledvinovníku západního rostou jednotlivě jako výčnělek dužnatého plodu. Používají se do pečiva a do ořechových koktejlů, vyrábí se z nich kešu máslo. Pražené a osolené jsou známou chuťovkou. Používají se v čínské a indické kuchyni. Mají vysoký podíl mědi, magnézia a zinku, dodávají tělu energii, aktivují imunitní systém a odbourávají negativní stres.
VLAŠSKÉ OŘECHY - plody ořešáku královského se používají nezralé i zralé, sušené a opražené. Mladé zelené ořechy se nakládají do cukru nebo do likéru, zralé se konzumuji přímo, nebo se strouhají či melou do cukroví, krémů, nádivek, omáček. Jsou typické obsahem omegy 3 mastných kyselin, jsou ochranou před nemocemi srdce a oběhového systému.
PISTÁCIE - semena řečíku pistáciového mají příjemnou chuť a vůni. Jasně zelenou barvu si pistácie uchovají tehdy, když se zbaví tvrdých slupek, povaří ve vodě a sloupnou. Pistácie se nejčastěji konzumují solené, jinak se přidávají do nádivek, paštik, salámů, zmrzlin a koktejlů. Dodávají tělu vápník.
LÍSKOVÉ OŘÍŠKY - plody lísky velké nebo lísky obecné. Znali je již staří Keltové a Germáni, později Římané. Jsou velmi olejnaté a jejich využití v kuchyni je podobné jako u vlašských ořechů. Jsou oblíbené do nejrůznějších těst, náplní, do dortů, v kombinaci s čokoládou. Obsahují lecitin, který vyživuje mozek.