Starostenský talíř - tentokrát houbový
01.07.2002 21:11
Houbový guláš
600 g čerstvých hub, 2 cibule, 1 rajče, 1 červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky
Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou.
Houbový bramborák
6 brambor, 2 vejce, 100 ml piva, olej, 4 lžíce hladké grahamové mouky, 4 žampiony, česnek, majoránka, pepř, sůl
Houby namočíme do piva. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, strouhaný česnek, pepř, sůl a drcenou majoránku, spojíme s vejci, houbami i s pivem. Těstíčko ještě necháme odležet a v lívanečníku smažíme na horkém tuku dozlatova. Podáváme s tmavým pivem nebo červeným vínem.
Houbová omeleta
8 vajec, 8 lžic mléka, 70 g másla, 400 g čerstvých hub, 3 lžíce strouhaného sýra, rajčata, kyselá okurka na ozdobu
Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na 30 g másla. Na pánev dáme zbývající máslo, rovnoměrně rozestřeme dušené houby, zalijeme rozkvedlanými vejci s mlékem, solí a z jedné strany omeletu upečeme. Hotovou omeletu vyklopíme na talíř, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme rajčetem a kyselou okurkou.