Zapečené šťouchané brambory
Ingredience: 1/2 kg brambor, 200 g anglické slaniny, 300 g gorgonzoly nebo nivy, 500 g listového špenátu (může být i mražený), 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1-2 lžíce másla, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžička solamylu, pepř, sůl
Postup: Brambory oloupeme, uvaříme do měkka a rozšťoucháme.
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, nudličky slaniny a nasekaný česnek, přidáme špenát a necháme ho trochu změknout, osolíme a opepříme. (Pokud použijeme mražený špenát, necháme rozmrazit a vydusíme veškerou tekutinu.)
Brambory promícháme se špenátem, posypeme cca 200 g strouhané gorgonzoly a opět promícháme. Směs vložíme do zapékací misky a dáme (zatím) na 10 minut do trouby, rozpálené na 200°C.
Mezitím smícháme šlehačku se lžičkou solamylu a zbytkem nastrouhaného sýra, po deseti minutách nalijeme na směs a zapékáme cca 20 minut. Podáváme jako hlavní jídlo.
Dobré rady k vaření z brambor
Škrábání brambor - nové brambory se lépe škrábou a nebarví ruce, když je předem namočíte do vody s hrstí soli.
Brambory ve slupce - brambory vařené ve slupce nepopraskají, když do vody v hrnci přidáte trochu octa.
Pečené brambory ve slupce - když brambory před pečením 15 minut předvaříte, dosáhnete ještě lepší chuti. Když do každé brambory zapíchnete kovovou grilovací jehlici, urychlíte jejich pečení. Finta je v tom, že kov je dobrým vodičem tepla.
Bramboráky - budou po upečení křupavé, když do těsta přimícháte lžíci solamylu a trochu strouhanky.
Křupavější bramborák - bramborák bude křupavější, když do těsta nastrouháte trochu mrkve.
Grilované brambory budou rychleji propečené, když je před tím asi 15 minut povaříte.
Bramborové knedlíky jsou kypřejší, přidáme-li do 1/2 kg bramborového těsta dvě lžíce rýžových burisonů.