Polévky
Mohou se připravovat jak z masa, tak pouze ze zeleniny, či luštěnin. Základní ingrediencí všech polévek je voda, či masový nebo zeleninový vývar. Ostatní suroviny se přidávají podle konkrétního receptu. Některé polévky se zahušťují světlou, či tmavou jíškou, jiné zůstávají čiré, nebo se zahušťují rozmixovanou zeleninou. V České republice mají polévky velkou tradici a žádný hlavní chod se bez nich neobejde. Často se připravují také tzv. svačinové polévky, například dršťková, nebo gulášová, které jsou velmi hutné a nahrazují celý oběd.
Pikantní staročeská fazolová polévka
Ingredience: bílé fazole, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mletá pálivá paprika, špetka mleté papriky sladké, lžíce hladké mouky, 2 ks papriky, 4 nohy párku, pepř, petrželka, 3 lžíce rajského protlaku, sůl
Pracovní postup
Předem si bílé fazole namočíme. Po pár hodinách namočené fazole zalijeme vodou, uvaříme doměkka a scedíme. Vývar na chvíli odložíme. Nadrobno si nakrájíme cibuli, zpěníme ji na oleji, zasypeme moukou, mletou paprikou a poté zalijeme vývarem z fazolí. Vše promícháme. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, na kolečka nakrájené párky, rajčatový protlak, pepř, osolíme a vaříme doměkka. Do polévky přidáme uvařené fazole, prolisovaný česnek, prohřejeme a doplníme nadrobno nakrájenou celerovou natí a petrželkou.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |