Léčivé byliny
05.08.2002 21:55
Paprika, pažitka
PAPRIKA - královna zázraků
Za její zdomácnění v našich kuchyních vděčíme Kryštofu Kolumbovi a jeho zvídavým námořníkům, kteří si ji spolu s nákladem další spousty plodin a rostlin roku 1492 přivezli domů. Dostala tehdy přívlastek "španělský pepř". A v Americe se jí dodnes říká "Dr. Pepper".
Celý svět si ji oblíbil jako koření, jež pokrmu dá aroma, barvu i ten správný říz. Vedle klasických sladkých "baňatých" nebo špičatých patří do rodinky paprik také feferonky a čili papričky. Proč jeden druh papriky pálí a jiný ne? Záleží na tom, kolik která sorta obsahuje látky zvané kapsaicin, který právě onu palčivost způsobuje. Další velmi příznivý účinek tkví v ničení škodlivých bakterií v trávicím traktu. Navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv a na náš organismus působí jako přírodní antacidum - pomáhá při nasycenosti a přispívá k rychlejšímu trávení. Nejnovější studie prokázaly, že kapsaicin má i analgetický účinek.
Co všechno paprika dokáže ?
Oslabený imunitní systém: Paprika obsahuje jak látky obsahující vitaminy /C/ pro zvýšení obranyschopnosti těla, tak i látky posilující žilní systém.
Ucpaný nos: Dejte si papriku - oteklá nosní sliznice splaskne. Vysoký obsah vitaminů zároveň ochrání dutiny před záněty.
Prevence rakoviny: Kapsaicin obsahuje substance účinné v boji s rakovinou.
Přirozená ochrana před sluníčkem: Provitamin A /betakaroten/podporuje přirozenou ochranu a obnovu buněk a tvorbu melaninu v povrchové vrstvě kůže. Asi 4 týdny před dovolenou je dobré konzumovat denně talíř paprikového salátu s olejovou zálivkou. Ochráníte se před spálením na sluníčku.
Ochrana tkání: Vitamin C je v kombinaci se zinkem bezvadným prostředkem proti celulitidě. Zpevní podkožní tkán a zabráni vzniku pajizévek.
Paprika má širokou paletu barev. Zelená, žlutá, červená, bílá či oranžová - žádná jiná zelenina nenabízí tolik barev.
PAŽITKA - užitek z ní máme po celý rok
Daří se jí v květináči na parapetu, stejně jako na balkoně či v zahradě. Nemá se ale často ořezávat a rozhodně ne více než 2 cm nad zemí, jinak zajde. Pažitka má vysoký obsah železa a vitaminu C. Lze ji dát do všech pokrmů, do kterých se hodí cibule. Potlačuje však chuť chřestu, mladého hrášku a fazolek. Protože je zdrojem vitamínů a minerálů a podporuje trávení a chuť k jídlu, uplatňuje se dobře v kuchyni ve spojení s tvarohem, vejci, bramborami, v různých omáčkách. Navíc zdobí.
Tvarohová pomazánka: 500 g tvarohu, osminka másla, 1 větší cibule, pažitka, trochu mléka, sůl, kmín a mletá paprika . V misce rozmačkáme tvaroh a změklé máslo. Přilijeme trochu mléka, osolíme a okořeníme. Vymícháme vařečkou nebo použijeme ruční šlehač. Pomazánka bude hladší. Mažeme na tmavý chléb nebo dalamánky.