Léčivé byliny
03.09.2002 00:22
Petržel, pepř
PETRŽEL - nať i kořeny
Petržel patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zeleninu. Přesto je dobré znát její morfologické rysy, neboť ji můžeme zaměnit za značně podobnou a jedovatou tetluchu kozí pysk, která s oblibou roste právě v záhonech petržele. Petržel pochází z východní části Středomoří, ale téměř v celé Evropě se pěstuje v několika formách, z nichž jsou nejdůležitější petržel kořenová s dužnatými vřetenovitými kořeny a petržel listová se slabými tuhými kořeny, poskytující nať a listy. Nejlépe se jí daří v dobré půdě s vyšším obsahem manganu a s dostatkem vlhkosti na částečně zastíněných stanovištích. Pro farmaceutické a potravinářské účely se sbírá kořen, který obsahuje látku Radix petroselini. Bylina obsahuje hlavně silici, která dráždí ledviny a působí močopudně. Ve větším množství jejiho použití může dojít k opojení a bolestem hlavy.
Přesto dodává organizmu důležité vitaminy a minerály, jako např. železo, nepostradatelné pro krvetvorbu. V bylinkářské tradici je petržel využívána hlavně ke stimulaci činnosti ledvin. Zužitkovatelnými částmi pro farmaceutický průmysl jsou zejména semena a kořeny.
Petrželová nať: podporuje chuť k jídlu a stimuluje činnost žaludku. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, uklidňuje při pocitu přesycenosti a nevolnosti. Pročišťuje krev a pomáhá při revmatu a dně. Ve formě nálevu je vhodná k pročišťovací terapii při močových a ledvinových kamenech. Žvýkání petržele (natě) vám zaručí svěžejší dech.
Tipy do kuchyně: Jemně nasekanou petrželovou nať přidávejte do pokrmů až na závěr. Delší ohřívání ničí cenné vitaminy a minerály. Sušená petržel má chuť mdlejší a její účinky jsou podstatně slabší než u čerstvé nati.
Petržel se dá snadno zmrazit. Opranou a nasekanou nať stačí vložit do mrazuvzdorné nádobky do mrazničky.
Čerstvé listy buď pokropte vodou, zabalte do kuchyňského papíru a vložte do plastového sáčku nebo snítky umístěte do sklenky s čerstvou vodou.
Hladká petržel je bohatší na vitaminy a vyznačuje se silnějším aroma než kadeřavá. Sekejte ji těsně před použitím. Kadeřavá petržel díky svému vzhledu je vhodná zejména jako ozdoba pokrmů z brambor, rybích jídel a obložených chlebíčků.
Petržel při osteoporóze: U žen, které trpí osteoporózou a pravidelně užívají kalciové tablety, je omezen příjem manganu do organizmu. Petržel se postará o vyrovnání porušené rovnováhy, zejména v kombinaci s potravinami obsahujícími měď a zinek, jako jsou sýr, chřest či avokádo.
Čistá a růžová pleť: vsaďte na čerstvou petržel. O petrželové nati se traduje, že preventivně pomáhá proti rozšířeným žilkám. Rozhodně ale působí proti zánětům, podporuje prokrvení a rozjasnění pleti.
Recept: 2 lžíce sekané petrželky zalijte malým šálkem mátového čaje a nechte vyluhovat. Vzniklým nálevem poťukejte pleť.
PEPŘ - nejoblíbenější koření
Existuje černá, bílá a zelená odrůda. Podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení. Projasňuje hlavu a dodává energii. Tak se to alespoň praví v indickém léčitelství.
Vonná esence z pepře se doporučuje k léčbě kašle a nemocí horních cest dýchacích. Jako masážní olej se osvědčil i při pokaženém žaludku. Silné povahy s dobrým žaludkem mohou při nachlazení rozkousat každé 4 hodiny několik zrnek zeleného pepře.