Léčivé byliny
02.10.2002 10:26
Pohanka, proso
POHANKA - posiluje ochablé žíly
Její název se odvozuje od zrní, kterým se při nájezdech zasahujících až do střední Evropy živili pohanští Tataři. Tato prostá strava dávala divokým kmenům obrovskou energii.
Jde skutečně o rostlinu, která byla původně doma ve východní části střední Asie. Rozšířila se do mnoha zemí a s evropskými vystěhovalci také do Ameriky. Dnes je pohanka rozšířená celosvětově. V Číně a Japonsku patří k základním potravinám, např. v podobě pohankových těstovin. Nať roste velmi rychle, a proto je rostlina výbornou plodinou na zahrádkách, např. s výsevem na podzim, po sklizni mrkve nebo petržele. Můžeme ji sklízet již tři týdny po zasetí. V přírodní medicíně má své pevné místo. Vedle vitamínů skupiny B a vitaminu E se v pohance nachází řada prvků (draslík, vápník, fosfor, hořčík, ale i železo, měď, mangan a zinek). Léčebně je zajímavý obsah cholinu a plnohodnotné bílkoviny. V kvetoucí nati a ve slupkách plodu je nejdůležitější látkou flavonoid rutin. Je předstupněm vitaminu C a vlastně jemu vděčíme za příznivý vliv na cévy. Dále je to lecitin, jehož nedostatek se projevuje mimo jiné trvalou únavou, poruchami spánku a problémy s pamětí. Pohanku užíváme při křečových žilách, hemeroidech, při bércový vředech, ale i při poruchách prokrvení končetin a také jako prevenci proti praskání cév uvnitř organismu, tedy třeba proti náhlým příhodám mozkovým.
Špatně spíte? Pokud ano, už jste možná vyzkoušeli různé prostředky. Ale sotva polštářek naplněný slupkami z pohanky. Pomáhá nejen proti nespavosti, ale též mírní bolesti hlavy a šíje. Je k dostání v prodejnách zdravé výživy.
Koblihy z pohanky: 2 lžíce semene kopřivy smícháme s 80g pohankové mouky a spolu s vodou namícháme tekuté těstíčko. Z něj pak usmažíme koblihy, které můžeme pomazat medem.
Recept na čaj: polévkovou lžíci sušené pohankové nati zalijeme 1/4 1 vroucí vody a asi minutu povaříme. Sejmeme z plotny a necháme odstát pod pokličkou asi 15 min. Slijeme a přes den vypijeme 3 šálky. Užíváme po dobu 8 až 10 týdnů. Účinky čaje mohou podpořit pokrmy z pohanky, které nemají vedlejší účinky ani při dlouhodobém používání.
Pohanka je vhodná též pro bezlepkovou dietu.
PROSO - starodávný jahelník
Bezlepkové jsou i obilky této jednoleté trávy. Podobně jako pšenice má vysoký obsah bílkovin, ale pro nedostatek lepku se prosná mouka nehodí na pečení. Dělají se z ní placky a lívance. Spolu s luštěninami a zeleninou se dává do polévek a dušených jídel. Proso musíme spařovat, jinak má nahořklou chuť. Dobrý je z něho jahelník neboli nákyp z prosné kaše se švestkami. Jáhly jsou hlavni potravinou obyvatel afrického kontinentu. Minerální látky a kyselina křemičitá mají pozitivní účinky na pokožku, vlasy a vaziva. Specializované obchody nabízejí také jáhlové vločky.