Talíř
02.10.2002 10:30
Podzimní omeleta
Pokus pro 4 osoby
400 g jalbek
4 lžíce calvadosu
50 g šunky
60 g másla
8 vajec
2 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce kysané smetany
2-3 lžíce calvadosu
sůl, pepř
Příprava:
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec, nakrájíme na plátky a polijeme calvadosem (4 lžíce). Šunku nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme polovinu másla, kostičky šunky na něm opečeme, vyjmeme a udržujeme v teple. Vejce ušleháme se solí, pepřem a smetanou. K horkém omastku přidáme zbylé máslo a zalijeme vejci. Na ně rozložíme plátky jablek a kostičky šunky. Hmotu promíchání vidličkou, až začne tuhnout (omeleta musí být na povrchu ještě trochu tekutá). Na omeletu rozdělíme kyselou smetanu. Poté ji přeložíme napůl a necháme sklouznout na předehřátou mísu, podle chuti přelijeme 2-3 lžícemi calvadosu a zapálíme.