POMERANČE - do sladkých plodů je zakleté slunce
Plody citrusů jsou důležitým zdrojem.vitaminu C v lidském těle. Šťáva pomerančů nebo citronů obsahuje přibližně 40 až 60 mg askorbové kyseliny na 100 mg váhy. Pomerančům vyhovuje subtropické až tropické pásmo. Pěstují se ve více než 100 zemích zabírajících Severní i Jižní Ameriku, Afriku, Asii, Evropu, Oceánii (vč. Austrálie) a činí tak tuto skupinu ovoce jedním z obchodně nejdůležitějších artiklů.
Do Evropy přivezli pomerančovník teprve v 16. století portugalští plavci ze svých zámořských cest do jihovýchodní Asie. Prvé skutečně obchodní plantáže se začaly zakládat až v 19. století ve Španělsku a poté v Itálii. Citrusy s atraktivními plody se v minulých stoletích pěstovaly ve šlechtických zahradách, zejména ve Středozemí. Podle tohoto příkladu se na sídlech šlechty i u nás zakládaly oranžerie, zimní zahrady, ve kterých se kromě okrasných druhů z jižních krajin pěstovaly i citrusy. Pod kůrou pomerančů a mandarinek se skrývá sladká dužina, grepy jsou pikantnější, ale rovněž velmi lahodné, z kyselé šťávy citronů připravíme osvěžující nápoj ... Ať však mají tyto plody jakoukoliv chuť, jedno je jim společné: jsou po celý rok spolehlivým a bohatým zdrojem vitaminu C. Navíc zvyšují odolnost organismu a podporují trávení, účinně pomáhají proti nachlazení a jarní únavě, snižují množství cholesterolu v krvi a příznivě působí v případě, že trpíme stavy úzkosti. Určitě je dost důvodů, abychom je zařazovali do jídelníčku. Středně velký pomeranč dokáže pokrýt naši denní spotřebu vitamínu C, což je v průměru okolo 56 mg. V období růstu, při nemocech a pro těžce pracující lidi je ovšem zapotřebí vyšší dávky - tady má slovo lékař.
Jestliže naše děti dávají přednost mandarinkám, které se dají snadněji oloupat, můžeme jim klidně vyhovět - vždyť s "céčkem" jsou na tom jen o něco hůř než pomeranče.
Při výběru ovoce potěžkáme. Na svoji velikost by mělo být těžké, v opačném případě jsou plody staré a pravděpodobně vyschlé. Jedině pomeranče s pevnou a neporušenou kůrou budou pro nás to pravé.
V kuchyni jsou nedocenitelné. Použití pomerančů je skutečně mnohostranné. Čerstvé ovoce přidáváme do salátů sladkých i listových, šťávou ochucujeme dortové krémy, připravujeme džem, kůra (chemicky neošetřená) dodá chuť těstu. Kachna pečená na pomerančích, to je lahůdka. Chcete-li udělat něco pro své zdraví, jezte pomeranče spolu s uzeným masem. Denně jeden pomeranč a chřipka nemá šanci.
Pomeranč uklidňuje a uvolňuje celý organismus. Je hojně využíván i v kosmetice při péči o pleť, protože účinně působí proti celulitidě. Olej z něj je známější pod názvem bergamotový nebo také nerolový. V Americe jsou pomeranče nazývány zázračnou zbraní proti vráskám.
Pomeranče zbavují zažívací ústrojí škodlivých účinků rakovinotvorných "nitrosaminů". C vitamin je spolu s beta-karotenem a vitaminem E účinným antioxidantem - ničí volné radikály, poškozující buňky a způsobující stárnutí.
Pomerančový nápoj s vločkami: Šťávu ze dvou pomerančů rozmixujeme s 0,1 l mléka, 2 lžícemi hruškové šťávy, 2 lžícemi ovesných vloček a špetkou zázvoru.
Pestrý salát: Nakrájíme na kostky 2 sladká jablka, banán (oboje pokapeme citrónovou šťávou), pomeranč a 2 plátky ananasu. Vmícháme zlehka jogurt, pocukrujeme a posypeme sekanými mandlemi nebo oříšky.