Plněné bramborové knedlíky do lednové nepohody
Suroviny: 300 g uzeného masa, 1 kg brambor, 1 vejce, 70 g krupice, 200 g hrubé mouky, 100 g cibule 60 g slaniny, sůl, 10 g hladké mouky na posypání válu
Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a po zchladnutí prolisujeme lisem na brambory nebo umeleme na masovém strojku. Do prolisovaných brambor na vále přidáme mouku, krupici, vejce, špetku soli a zpracujeme v tužší těsto. Na pomoučněném vále rozválíme v plát asi půl centimetru silný a rozkrájíme na čtverce asi 8 x 8 cm. Potom čtverce těsta poklademe mletým uzeným masem, dobře uzavřeme a zakulatíme. Vkládáme do vroucí osolené vody a asi 10 - 15 minut vaříme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody děrovanou naběračkou a klademe na předehřáté talíře. Slaninu rozpustíme v kastrolku na plotně, přidáme oloupanou jemně sekanou cibuli a osmažíme do růžova. Slaninou s cibulí přeléváme uvařené knedlíky na talíři.
Jako přílohu podáváme dušené zelí nebo salát z kysaného zelí.