RAKYTNÍK se stává hitem kuchyní zdravé výživy
Má totiž neobyčejně cenné složení plodů. Odedávna byl využíván v staromongolském a tibetském léčitelství, také ve starém Řecku. Ale i současná medicina využívá plody i listy, také olej ze semen. Plody rakytníku řešetlákového jsou aromatické a kyselé. Obsahují v dužině až 8% tuku, až 900 mg vitaminu C ve 100 g, velmi mnoho karotenu, vitaminy skupiny B, vitamin E a F, kyselinu listovou, rutin, silice, minerální látky aj. Olej z dužniny se používá k léčení popálenin, omrzlin, poškození pokožky radioaktivitou. Užívá se i k léčení žaludečních vředů. V parcích můžeme nalézti planý rakytník s drobnými plody, ale jsou prošlechtěny i kulturní odrůdy velkoplodé, které jsou chutnější a úrodnější. Chceme-li pěstovat rakytník, musíme mít samčí i samičí rostlinu. Z plodů se vyrábějí džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Při zpracování nemají přijít do styku s kovem. Šťávou rakytníku je možno nahradit šťávu citronovou s více než 20x vyšší hodnotou vitaminu C.
Rakytníkový sirup: Šťávu zahřejeme na 75° C a na 1 litr vmícháme postupně 1,5 kg cukru a mícháme až se rozpustí. Stočíme do lahví a používáme na pudinky, ovocné poháry a saláty - a s vodou na osvěžující nápoj.
REBARBORA - zdraví a krásní s revení
Čerstvé lodyhy rebarbory obsahují plno vitaminů, minerálu a také vlákniny. Jsou osvěžující a mají i pročišťující účinky. Podporují chuť k jídlu a napomáhají činnosti tzv. "líných střev". Jelikož je rebarbora bohatá na kalium, je ideální - především čerstvá - jako přírodní odvodňovací prostředek. Nejenže odvodňuje, ale zároveň i zbavuje tělo jedovatých usazenin. Mimoto obsahuje reveň i kalcium, důležité pro klouby a svaly, navíc i vitaminy C a E. Vysoký obsah škrobu, tříslovin a enzymů, jakož i četných glykosidů, z nichž jeden aktivuje i důležitý estrogen, to vše působí velmi pozitivně na to, abychom byli fit. 100g reveně obsahuje pouze 18 kalorií. Lidé trpící ledvinovými chorobami by ji však neměli jíst. Reveň neboli rebarbora je nejaromatičtější právě na jaře, v dubnu až květnu. Při nákupu vybírejte raději mladé, štíhlé lodyhy, které musí být pevné. Vlákna stáhněte tenkým nožem.
Použití: Listy reveně obsahuji jedovaté organické kyseliny, proto jsou nepoživatelné. Reveň slaďte až po uvaření. Obsahují ji také některé čaje (např. Salva Thé). Pro děti je nejvhodnější reveňový sirup.
Reveňový kompot: 500g řapíků reveně, 200g cukru, citrónová kůra, špetka zázvoru, případně rozinky a šlehačka. Řapíky omyjeme, oloupneme, nakrájíme na kousky, 1/4 1 vody svaříme s cukrem, citronovou kůrou, zázvorem. Pak přidáme reveň a vaříme do měkka. Reveň se nesmí rozvařit. Někdy je možno přidat dvě až tři lžíce rozinek a spolu povařit. Kompot vychladíme a můžeme podávat se šlehačkou.
RYBÍZ - pozitivní myšlenky
Červený rybíz obsahuje vitaminy C a B, draslík i vápník, které umožní tělu uložit si zásoby energie. Navíc se zklidní nervová soustava, takže jedinec vnímá svět pozitivněji a s nadhledem. Efekt zajistí 3 sklenky rybízové šťávy denně. Černý rybíz - to je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva odbourává jedy. Plody i listy rybízu černého jsou léčivé. Nálev za sušených plodů se lidově používá při léčení zánětu ústní dutiny a krku, při anginách apod. Z plodů se připravují šťávy, džemy, rosoly, kompoty, džusy i likéry. Jsou vhodné jako náplně do moučníků.
Rybízový kompot na způsob brusinkového:
1 kg rybízu červeného, 650g cukru, 1,5 dl vody, kousek celé skořice, 3 hřebíčky
Do kastrolu dáme cukr s vodou a kořením a přisypeme opraný a očištěný rybíz, zbavený stopek. Povaříme 10 minut. Horký plníme do skleniček, uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Užíváme k pečenému krocanu, ke svíčkové, zvěřině nebo jím plníme jablka k dušení.
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |