ROZMARÝN - magická rostlina ze Středomoří
Jednou z nejznámějších léčivých rostlin a zároveň i nejoblíbenějších koření je rozmarýn, rostlina, které se daří kolem Středozemního moře. Odedávna je považován za povzbuzující bylinu, vždyť staré kroniky píší: "Rozmarýn umí, srdéčko rozveselit." Traduje se, ze zlepšuje selhávající paměť, pomáhá zahnat melancholii. U nás se dá venku na zahrádkách pěstovat až v létě, protože není odolná vůči zimě. Pro bylinkovou zahrádku se najde i to nejmenší místo na balkoně. Nádherně voní a díky rozmanitosti lístků, vypadá velmi dekorativně. Této rostlince se v lidových pověstech připisovaly magické síly. Měla chránit před zlými duchy. Ať už je to jakkoliv, každopádně posiluje organismus, léčí různé neduhy, zbavuje tělo křečí a jedovatých zplodin. Listy obsahují éterický olej a třísloviny. Éterický olej má příznivý vliv na krevní oběh a na nervový systém. Rozmarýn je účinný při všech chronických stavech slabosti, především při nízkém tlaku. Povzbuzující koupel připravíme tak, že 50g rozmarýnu (listy) spolu s 1 l vody přivedeme k varu a po zhruba půlhodině scedíme. Tekutinu vlijeme do připravené lázně.
V kuchyni se přidává do pokrmů z jehněčího a rybího masa. K masu se přidávají raději celé snítky, které se nakonec snadno vyjmou.
Pozor: pro svůj silný účinek se nemá ve větších dávkách užívat delší dobu.
Drcené lístky mají příjemnou kafrovitou vůni, kterou neztrácejí ani po usušení.
ROZRAZIL lékařský - kvete od června do srpna
(veronika, hušec, úložník, tržník, přítržník)
Rozrazil patří do čeledi krtičníkovitých. Je to vytrvalá, krátce chlupatá bylina s poléhavou a kořenující lodyhou. Květonosné lodyhy jsou zakončené hustým hroznem drobných květů, které mají bleděmodrou barvu. Je rozšířen téměř po celé Evropě. U nás se vyskytuje na sušších nevápenatých půdách ve světlých lesích, na travnatých stráních, pastvinách a mezích a podél cest od nížin vysoko do hor. Kromě rozrazilu lékařského roste na našem území dalších 30 druhů tohoto rodu a. v mírném pásu Evropy a Asie bychom jich napočítali přes 150. Žádný druh rozrazilů .není jedovatý.
Sbírá se kvetoucí nať od června do srpna. Ihned po sběru je ji nutno sušit na stinných vzdušných místech bez obracení, při kterém snadno opadávají květy. Je nutno, aby si bylina zachovala původní zbarveni a nezhnědla. Látka je téměř bez pachu a má slabě nahořklou chuť, uskladňovat se musí v dobře uzavřených nádobách.
Bylina byla dříve velmi oblíbena a napomáhala při kašli rozpouštěním hlenů. Při chronickém zánětu průdušek se doporučovalo pít 2x až 3x denně zápar, připravený přelitím čajové lžičky látky šálkem vroucí vody. Má i mírný protiprůjmový účinek, což lze vysvětlit přítomností tříslovin.
Čerstvá nať je používána při jarních bylinných kůrách a jako přísada do polévek a salátů.
RŮŽE ŠÍPKOVÁ - šípek, planá, divoká, trnová růže
Lidovým názvem šípek označujeme velký počet druhů planě rostoucích růží. Nevadí, že nepoznáme, která je ta pravá šípková, neboť ke sběru můžeme použít všechny. Je rozšířena po celé Evropě s výjimkou nejsevernější části. Byla zavlečena také do Severní Ameriky, kde zplaněla. U nás se vyskytuje na suchých slunných stráních, lesních okrajích, na skalách od nížin do hor.
Sbírají se nepřezrálé, ještě tvrdé šípky oranžově až červeně zbarvené v září a v říjnu nejlépe za suchého slunného počasí. V této době je obsah vitaminu C nejvyšší a po dozrání klesá. Suší se ve slabé vrstvě bez stopek a kališních květů. Sušené šípky mají oranžově až tmavohnědě červené zabarvení, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou svíravou chuť. Nemají se skladovat více než 1 rok. Kromě vitaminu C obsahují karoteny, kyselinu nikotinovou, pektiny, třísloviny aj.
Sušené šípky jsou součástí zdravotního čaje. Čaj ze šípků je vhodný především v zimním období a v předjaří.
Šípky se uplatňují i v potravinářském průmyslu (chutná zavařenina, dětská výživa, sirupy) a slouží také k výrobě domácího vína.
A na závěr: z řeckého kynosbatos (kynos je pes, batos je pichlavý keř) je prý odvozeno latinské jméno růže šípkové ROSA CANINA. Věřilo se, že její kořeny mohou. vyléčit kousnutí od vzteklého psa.
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |