Skotští lékaři objevili v rajčatech novou účinnou látku. Jedná se o substanci, která zabraňuje slepování krevních destiček, takže krev lépe a snadněji protéká celým lidským organismem. Tato látka, která má kódové označení P3, může významným způsobem zabránit trombózám, emboliím a infarktům. Látka P3 je obsažena především ve šťávě a semenech rajských jablíček. Až dosud byla za nejvíce užitečnou, samozřejmě vedle vitaminů a minerálních látek, považována substance lycopin - červené barvivo, které působí jako lapač volných radikálů, brání tím zvápnění cév a pomáhá v prevenci nádorových onemocnění.
Zralé plody obsahují téměř všechny důležité vitaminy a minerální látky a navíc vzácně se vyskytující prvky: radium, měď, nikl a kobalt. I konzervovaná rajčata si zachovávají část svých cenných látek a karoten. Ale pozor: šťávy a protlaky bývají často přesoleny, což snižuje obsah draslíku.
Nejoblíbenější odrůdou jsou červená kulatá rajčata, ale výborná jsou i žlutá. Vybrat si můžeme nejrůznější velikosti (od minirajčátek velikosti třešní až po půlkilové obry) a tvary (bobulovité, hruškovité nebo zajímavě asymetrické).
V jídelníčku mají rajčata stálé místo a nejčastěji se používají při přípravě polévek, omáček a salátů. Nedoporučuje se konzumace nezralých plodů kvůli obsahu jedovatého solaninu. Při pokojové teplotě rajčata rychle dozrají. V chladničce vydrží 3 týdny.
Rajče je teplomilná, mráz nesnášející rostlina, náročná na dostatek vláhy v půdě, ale sušší vzduch. Můžeme je pěstovat v klimatických buňkách.
V Indii se rozdrcená rajčata používají jako prostředek pro vzrůst vlasů - jsou aplikována na pokožku. Také jsou doporučovány pleťové masky z rozmačkaných plodů na povadlou pleť, kterou mírně zabarvují.
6 rajčat, 1/2 cibule , 1 lžička bazalky, 1/4 lžičky zázvoru, sůl, mletý pepř, špetka tlučeného hřebíčku, 2 lžíce octa, špetka práškové hořčice
Rajčata oloupeme, pokrájíme a se všemi přísadami dusíme do hustoty kečupu. Plníme do malých skleniček, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85°C. Podáváme k vařenému nebo grilovanému masu.
8 - 10 rajčat, sůl
náplň: 150 g tvrdého sýra, 2 sterilované okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, petrželka, hořčice, 2 polévkové lžíce oleje, 4 lžíce bílého jogurtu, dřeň z rajčat
Rajčata vydlabeme a lehce osolíme. V misce utřeme žloutky, sůl, pepř, citronovou šťávu, hořčici, olej a jogurt. Sýr, bílky, dužninu z rajčat, petrželku a okurky drobně nakrájíme a promícháme s přísadami v misce. Vydlabaná rajčata naplníme směsí, posypeme petrželkou a podáváme na listech hlávkového salátu pokapaných citronem a olejem. S chlebem postačí jako letní večeře.
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |