- dar pro boha Apollona
Obyvatelé starého Řecka přinesli jako dar bohu Apollonovi tři nejdůležitější druhy zeleniny: ředkev, řepu a mrkev, které byly známé jako léčivé. Ředkev svým složením a obsahem vlákniny nemá mezi ostatními druhy zeleniny konkurenci. Ne nadarmo se vypráví legenda: Když se boha Apollona zeptali na cenu ředkve, odpověděl, že stojí tolik zlata, kolik sama váží. Obsahuje vitamin B, kyselinu askorbovou (20 mg ve 100 g), soli draslíku a významné přírodní složky, které mají baktericidní vlastnosti. Šťáva z černé ředkve se používá i pro zpevnění vlasů a také proti kašli, ředkev příznivě ovlivňuje sklon k zácpě: postačí každé ráno sníst několik kousků zalitých olejem. Vysoký podíl vlákniny v ředkvi pomáhá vyloučit z těla přebytečný cholesterol, což je důležité pro prevenci aterosklerózy.
Ostře štiplavá ředkev povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Je tedy vhodná čerstvá jako příchuťová zelenina k těžce stravitelným pokrmům. Pojídáme ji hrubě nastrouhanou a lehce osolenou, popř. pokapanou citrónem a olejem. Podává se k sýru a pivu. Lze ji dusit na másle a podávat jako přílohu. Dá se použít i do pomazánek a salátů.
Vezmeme-li černou ředkev středního vzrůstu, seřízneme-li vršek a vydlabeme vnitřní část, během chvilky se uvnitř začne hromadit šťáva. Ta má léčivé vlastnosti. Pomáhá při revmatismu, hojí ekzémy a další vady kůže, posiluje vlasové kořínky. Šťáva z ředkve s medem (poměr 1:1) představuje typický lidový prostředek k léčbě bronchitidy.
- lze pěstovat v květináči a navíc zelená barva uklidňuje
Římané kdysi věřili, že tomu, kdo řeřichu jí, propůjčuje svou inteligenci. Bylo to proto, že se po ní cítili mimořádně dobře a svěže. Egyptští faraonové prý dokonce dávali 2 x denně svým otrokům šťávu z ředkve pro zvýšení výkonnosti. Řeřicha je totiž mimořádně bohatá na vitaminy, minerály i stopové prvky a obnovuje tedy zásobu živin nezbytných pro dobré fungování lidského organismu. Je štiplavá a hořká a proto stimuluje vylučování toxinů z krve. Posiluje trávení a pro vysoký obsah vitaminu E zvyšuje sexuální energii, což z ní může při štědrovečerních hodech a následující výjimečné i náročné noci udělat pomocníka k nezaplacení.
Lehčeji se snad nic nedá pěstovat. Semena se jednoduše vysejí do bedýnky, hrnečku, na talíř s navlhčenou vatou, ba dokonce vyroste na vlhkém pijáku. Po několika dnech máme hustý "polštářek". Nejlépe chutná na chlebu s máslem, ale i k pečeným bramborám či rybám.
- oblíbená jarní zelenina
Ředkvička má kulatý až protáhlý tvar. Pěstují se odrůdy bílé, žluté, červené i dvoubarevné. Je to zelenina s příznivým zdravotním vlivem na funkci žlučníku, má močopudný účinek, povzbuzuje chuť k jídlu. Obsahuje kolem 30 mg vitaminu C na 100 g, dále minerální látky, železo, síru, draslík, hořčík, vápník. Hořčinná silice má antimikrobiální účinky.
Ředkvička se konzumuje především syrová, s chlebem, uzeninou, sýrem, přidává se do zeleninových salátů a pomazánek. Někdy se i tepelně upravuje. Lze ji i nakládat do kyselého nálevu.
Ředkvičky se šunkou a vejci:
30 ředkviček, 150g šunky, 4 vejce, máslo, cibule, pepř, sůl, pažitka nebo petrželka
Omyté a očištěné ředkvičky nakrájíme a spolu s nasekanou cibulí osmahneme na másle. Přidáme sůl a pepř a 10 min. dusíme. Potom zalijeme rozšlehanými vejci s jemně pokrájenou šunkou a pažitkou. Zamícháme a podáváme na topinkách či na chlebu nebo i s brambory.
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
| Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
| St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |